0

Д АНС и родното разузнаване да разследват кой, къде и кога е предал "фалшива" информация  на украинските служби, че лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е лидер на проруска партия.Това поискаха от партията с декларация от парламентарната трибуна. Поводът - при посещението си в Украйна на 4 март Костадинов получи забрана да влиза в страната за 10 години, като основания за това е информация, получена от българските служби. Именно затова от "Възраждане" критикуват властта, че в тази сложна ситуация на война в Украйна, е имало реална възможност Костадинов да бъде арестуван и дори разстрелян.

ДАНС и родното разузнаване да разследват кой, къде и кога е предал "фалшива" информация  на украинските служби, че лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е лидер на проруска партия.Това поискаха от партията с декларация от парламентарната трибуна. Поводът - при посещението си в Украйна на 4 март Костадинов получи забрана да влиза в страната за 10 години, като основания за това е информация, получена от българските служби. Именно затова от "Възраждане" критикуват властта, че в тази сложна ситуация на война в Украйна, е имало реална възможност Костадинов да бъде арестуван и дори разстрелян.

Според Елена Гинчева е унизително българските служби да предават свой гражданин, в това число и депутат на чужда държава. Обвини кабинета, че неговите господари са в американското посолство.Службите пън не само застрашили живота на депутат, но и били национални предатели.

В тази връзка от "Възраждане" искат разследване на членовете на МС за връзките им с чужди посолството – това на САЩ, Русия, Турция, Израел или друго. Разследване кои членове на МС са ходили в американското, руското и турското посолство и защо. На какви теми са били разговорите и дали не са предавали чувствителна информация и държавни тайни. Наред с това искат да се провери дали чужди посланици са оказвали въздействия върху назначенията в служби , самия кабинети или други родни институции и имат ли въздействия върху водената от страната външна политика.

Не на последно място да се разследват и политици от управляващата коалицията за връзки чужди фондации и корпорации, като дадоха пример с "Америка за България". Искат да се разследват има ли случаи, в които БГ разузнаването е  докладвало на чужди посолства. Накрая настояват службите да проверят и всички депутати , които получавали пари от чужди фондации. "Държавната политика у нас определя от посолството на САЩ, а не в България", убедени са от "Възраждане".

По думите на самия Костадинов пък така службите ще бъдат подложени на стрес тест, както банковата система.

По-късно лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов излезе и с брифинг в парламента, за да разясни отново мотивите за искането на парламентарната група. Той посочи, че вчера е направено “грозното внушение” от най-голямата политическа сила в НС - “Продължаваме промяната”, че депутатът е заплаха за България. “Още вчера им отговорихме, че сме заплаха не за националната сигурност, а за националните предатели”, коментира Костадинов. Той отново обяви останалите 6 партии в парламента за проводници на чужди интереси и настоя службите да проверят всички депутати и членове на МС за зависимости.

Посочи, че от “Възраждане” са предупредили, че санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, които парламентът подкрепи с декларация, ще имат шоков ефект върху българската икономика. Костадинов подчерта, че тогава премиерът Кирил Петков е бил категоричен, че България не трябва да се “снишава” по отношение на позицията спрямо конфликта Русия-Украйна, но по-късно сам е поискал да оттегли подкрепата си от част от санкциите, които най-силно ще засегнат родната икономика.

Политическият лидер изрази и съмнение, че осемте камиона, изпратени за гражданите в Украйна, съдържат само хуманитарна помощ. В отговор на въпрос на “Монитор” обясни, че е доста подозрително, че медии не са били извикани да отразят пристигането на консумативите. Не отрече, че се съмнява, че с тях са пренесени и оръжия. "Защо правителството скромничи? Доста нетипично за тях. В камионите може да е пренесено всичко", допълни депутатът.