0

Б изнесмени от Пловдив са решили изцяло да финансират реконструкцията и консервацията на Светилището на нимфите в града. Нимфеумът се намира на Бунарджика и е едно от емблематичните места на Хълма на изворите, както е било наричано тепето в древни времена. Възраждането на светилището е по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и на зам.-кмета по култура Пламен Панов.

Бизнесмени от Пловдив са решили изцяло да финансират реконструкцията и консервацията на Светилището на нимфите в града. Нимфеумът се намира на Бунарджика и е едно от емблематичните места на Хълма на изворите, както е било наричано тепето в древни времена. Възраждането на светилището е по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и на зам.-кмета по култура Пламен Панов.

Нимфеума на Бунарджика е построен в римско време, пръв за него разказва известен западноевропейски пътешественик през XVI век. През 1910 година Нимфеумът е разрушен, а след това е възстановен при управлението на пловдивския кмет Божидар Здравков – един от големите радетели за опазването на архитектурното наследство на града. Нимфеумите са светилища, посветени на нимфите, които се изграждали до реки или извори. Нимфите са едни от най-почитаните божества в земите на траките след тракийския конник. Това са богините на изворната вода, девствената природа и здравето. Често придружават Артемида, предвождани от козеногия бог на стадата Пан. Археолозите ги откриват изобразени като танцуващи млади жени, голи или облечени, а до тях има съд с изливаща се течност или мидена черупка. Техните атрибути са ябълката, мака, трендафила и житния клас, а следи от тях се откриват край изворите.

Според една от легендите, който веднъж пие вода от чешмата на Светилището на нимфите, остава в Пловдив завинаги.

Проектът за възстановяване на светилището на нимфите спечели първо място в шестия национален конкурс за опазване на архитектурното наследство на IKOMOS. Той е предоставен безвъзмездно на район „Централен“от автора - пловдивчанката архитект Гергана Спасова – Иванова, дипломант в професионалния курс по опазване на архитектурното наследство към École de Chaillot (Екол де Шайо) в Париж. Двугодишната програма на École de Chaillot (Екол де Шайо) е уникална с обучаването на специалисти на най-високо ниво. Тя стартира през 2017 в партньорство с Община Пловдив, Френския културен институт, Министерство на културата, УАСГ и КАБ. Вече има установена практика участниците в курса да даряват свои проекти за реставрация на знакови обекти в Пловдив. Проектът  „Светилище на нимфите в Пловдив“ на арх. Гергана Спасова – Иванова беше фаворит на журито по време на Шестата национална изложба-конкурс за дипломни работи на студенти по архитектура и в магистърски програми по опазване на архитектурното наследство. И Стаменов, и Панов благодариха на сдружението от бизнесмени, които финансират възраждането на римския обект в Пловдив.