0

З а 8 от имената от списъка на премиера Кирил Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП нямат доказателства, че събраните от премиера медийни публикации са верни. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

За 8 от имената от списъка на премиера Кирил Петков лица МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП нямат доказателства, че събраните от премиера медийни публикации са верни. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

В началото на февруари Петков внесе в прокуратурата списък с 19 имена, като сред тях той посочи бившия премиер Бойко Борисов, бизнесмена Румен Гайтански, Младен Михалев-Маджо, Христофорос Аманатидис-Таки и бившия следовател Петър Петров–Пепи Еврото.

За 2 от 8-те лица без данни не е предоставена каквато и да е информация за евентуално извършени престъпления от общ характер, съобщават още от прокуратурата. По същество това означава, че до момента на изпращане на материалите органите на изпълнителната власт не са констатирали, в съответствие със законовите си правомощия, данни за извършени престъпления и/или нарушения, които да бъдат предоставени на прокуратурата с оглед осъществяване на конституционно установените й правомощия.


За останалите 11 от лицата в списъка на Петков


са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими с изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков на медийните публикации, съобщиха още от държавното обвинение.

По отношение на всички 19 лица е направена допълнителна справка в ПРБ за извършвани проверки, уточниха от прокуратурата.

Медийни публикации, предоставени от Кирил Петков, по отношение на осемте лица, посочени по-горе, въпреки липсата на получени данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП са изпратени на компетентните прокуратури с оглед извършване на преценка налице ли са данни за евентуално извършени престъпления от общ характер.

Що се отнася до Николай Павлов, бивш изпълнителен директор на „Булгаргаз“, Софийска градска прокуратура съобщи, че е разпитван в качеството на свидетел по наблюдавано от прокуратурата досъдебно производство.

Разследването по случая, добил обществена популярност като делото "Булгаргаз", продължава под надзора на СГП. То е образувано от разследващ полицай от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) на 28.01.2022 г. с разпит на свидетел за две престъпления: за това, че през декември 2021 г. длъжностно лице от


"Булгаргаз" ЕАД съзнателно е сключило неизгодна сделка


от която е произлязла значителна вреда, и за това, че в периода 26.03.2020 г. - 13.12.2021 г. длъжностно лице от КЕВР не е изпълнило служебните си задължения с цел да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

По досъдебното производство са извършени голям обем от действия по разследването, като част от тях се изпълняват и лично от наблюдаващите прокурори.

На 07.02.2022 г. в СГП прокурорите проведоха разпит на Николай Павлов в качеството му на свидетел. Той е дал показания за начина, по който функционира енергийният пазар, както и за механизма на търговията с газ на регулирания и нерегулирания пазар в България.

Преценката на екипа от прокурори е, че към настоящия момент


не са събрани и предоставени от МВР


достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност на Павлов за престъпленията, за които е образувано досъдебно производство. Към момента са дадени множество указания от наблюдаващите прокурори, като предстои тяхното изпълнение от страна на органите на изпълнителната власт. От воденото разследване са отделени материали с оглед на извършени длъжностни престъпления от висшестоящи служители на Главна дирекция „Национална полиция“. Установено е, че върху докладни записки по проверка са поставени ръкописни резолюции с указания за започване на разследване и задържане за 24 часа.

Междувременно 8 папки от "антикорупционната търсачка Гугъл" за Иво Прокопиев предостави ДПС на премиера Кирил Петков вчера. Така депутатът Йордан Цонев обяви, че от движението очакват да бъде разследван Прокопиев и да бъде сезирана прокуратурата, така както министър-председателят предаде на прокуратурата списък с 19 имена.

Под един аршин да се разследват всички, поискаха от ДПС, а премиерът обеща, че няма да има сигнал, който да бъде игнориран от българското правителство. "Единствено се питам защо не отива този сигнал в прокуратурата. Ако и вие нямате доверие в прокуратурата, значи имаме общ проблем и заедно трябва да го разрешим", каза още Петков.