0

У ниверситетската ботаническа градина „Екопарк Варна“ продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма.

Университетската ботаническа градина „Екопарк Варна“ продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма.

Откриването на празника ще започне в 11 часа на 12 март и ще бъде последвано от обичайния водосвет за здраве, съобщават организаторите. Програмата включва конкурс за най-красив конски впряг, томбола с награди и традиционната кушия с коне. И тази година в празника ще се включи сдружение за исторически възстановки „Чигот”, които ще демонстрират на гостите на „Екопарк Варна“ стрелба с лък и автентични бойни техники.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо и със сарачеството - един от най-старите занаяти за изработване на конски седла, сбруи, ремъци и др. от дебела обработена кожа.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне (кушии). Оттам идва и другото му наименование – Конски Великден.

С отбелязването на Тодоровден в „Екопарк Варна“ ще бъде открит Сезон‘2022 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм. Входът за участниците е през черния път откъм кв. Виница. Екопарк Варна се намира в к.к. „Св. св. Константин и Елена“.

Входът за посетители е откъм спирка „Ботаническа градина“ на главния път за к.к. „Златни Пясъци“. Цената е 1 лв. за възрастни за подпомагане на ботаническите градини в ситуация на криза, а деца, учащи и пенсионери ще влизат свободно. Паркингът е 4 лв.