0

„От една страна ми се струва, че всъщност политиката в България е шоу, само че едно тъпо шоу, което се прави от аматьори, некадърници и хора с абсолютна липса на морал“. Кой да знае, че тези думи на аматьора в политиката Слави Трифонов ще се окажат пророчески.

Дори при опита му да се разграничи от изброените категории хора, пророк Слави е прав. Едно тъпо шоу може да бъде сменено по най-лесния начин – с дистанционното. Или пред екрана ще останат само аматьорите и най-близките им роднини, защото трудно въдят и трайни приятелства.

Слави Трифонов даваше вид на човек врял и кипял. И си въобразяваше, че може да контролира всички край себе си. Нищо подобно. С партията му се случи това, което и с прословутото му шоу – талантливите актьори и музиканти си тръгваха един по един. Или поне онези, които не искаха да бъдат мачкани от егото на един мъж, забравил как пееше на мутренски сбирки. Политиката не е концерт по желание. И там има такива, които поръчват музиката. А Слави Трифонов забрави от коя страна е.

Седем-осем и ще си паднала. Седем-осем и ще си легнала. Седем-осем лягай и брой си сама. Питай защо...

Седем бяха точките в референдума, върху който стъпи политическата му кариера. Колко от тях побутна напред като политик? Нека не бъдем дребнави. Слави Трифонов има чувство за хумор. И разказва вицове така добре, че този ще му лепне по-добре от рокерско яке:

- Абе, кои сте вие?

- 12-те отцепници от ИТН.

- Е що 12, само седмина сте?

- Хора няма, братче, хора.

С тази подробност, че откакто стана лидер на партия, Трифонов спря да е духовит. Според някои – защото по-голям виц от това няма.

„Няма такава партия!”, „Няма такъв политик“, „Няма такава коалиция“ - хората се надпреварват да предлагат заглавия на най-новия музикален хит на шоумена Трифонов, който е свикнал да се шегува и по-грубо, но не търпи да го вземат на подбив и реагира остро, когато някой го нарича „бивш певец“. Всъщност хитът „Няма такава държава“ си е екстра. И Слави Трифонов чудесно се вписва в него.

За феновете на певеца е дълбока загадка защо му трябваше да се мята в политиката. Зрителите на телевизията му, които си плащат, за да слушат брътвежите на сценаристите, продължават да са мазохисти и да вярват, че това, което се лее от екрана, е пропито с дълбока философия и е достоверно. Точно като разговорите в квартална кръчма.

Иначе Трифонов е ранима душа и е ясно, че преживява дълбоко предателството на хора, на които е имал доверие. Дори да не ги е виждал лично. Въпреки всичко нито бившите му лични депутати, нито онези, които ще напуснат кораба последно, още не са заслужили честта да бъдат наречени от Трифонов „достойни хора“. В речника и мислите на Дългия такъв беше убитият бос на силовата групировка ВИС Васил Илиев. И брат му Георги Илиев, за когото градските легенди твърдяха, че бил кръвен брат на Трифонов. Звучи като виц, ама не.

Ние сме лошите в страшния филм,тъй пожела си съдбата…

Черните дрехи, тъмните очила, джипове, охрана... Слави Трифонов беше в образ, от който излезе наскоро, докато един упорит журналист му задаваше въпроси, на които той не искаше да отговаря. Не и конкретно. Социалните мрежи преляха от коментари, а симпатизантите на ДБ бяха най-злостни от всички. Няма смисъл да се повтаря какво се пише по форумите, такива хора ги наричат хейтъри. Освен ако не са сценаристи. Тогава може да говорят каквото си щат.

Трифонов продължава да се мисли за лошия в страшния филм. Но от екрана вече ни гледа с премрежен поглед един уморен шоумен, който няма сили да си тръгне от студиото, понеже е домакин, а повтаря като латерна: „Нямам нищо общо с Капъкуле, нямам...“.

Преди години, когато беше на гребена на вълната, Слави Трифонов не натъртваше на отговора, а директно гонеше хората, които проявяват нахалството да му задават неудобни въпроси. Особено ако съдържат кодови думи като „Мултигруп“, или разговорът се завърти около ъндърграунда.

„Очилата, колите, черните якета, пистолетите. Добре, да караме по ред – цитират го от „Уикенд“. - Черните очила… Имам проблем – докторите установиха преди няколко години, че зениците ми по-трудно се затварят, отколкото на нормалните хора. И аз приемам светлината по-болезнено. Докторите ми препоръчаха колкото се може повече да ходя с тъмни очила. Много от тях са с диоптър, но какво да обяснявам – ясно е, че очилата не правят човека. Черните якета пък са ми голяма мечта още от времето, когато нямах пукната пара в джоба. Както и на повечето български момчета от 70-те години. Съществуваха едни много яки якета – турски, но не можеш да се доредиш до тях. Беше си голяма гъзария. Сега с пистолетите е малко по-различно. Има и голяма доза харесване – мъжки играчки”.

Слави Трифонов цитира онази част от историята на бившите силови групировки, която се вписва в имиджа му. Разбира се, че не иска да си спомня как са го привиквали като кръчмарски певец на частни партита. В спомените си той е пръв сред равни. Дори когато говори за Поли Пантев, Дмитрий Минев – Руснака, Васил Илиев, Жоро Илиев. Никой от тях не може да потвърди вече какви са били отношенията им с него. Но Слави Трифонов все пак не стига дотам да се хвали като един покоен писател, че е бил на ключова позиция в ъндърграунда. Леко намигване: „Не съм бил приятел с тях, но ги познавах“. Така както познаваш продавача в кварталната бакалия или касиерката в супермаркета. Но не се опитваш да докарваш визията на някого от тях.

Ето така след време ще звучат и разказите на Трифонов като човек, отъркал се в голямата политика. От първо лице, единствено число.

Тънък лед: Водил преговори с Илия Павлов за „Гергьовден“

 

Малцината, които са в екипа му още от времето на „Каналето“, говорят за бившия премиер Иван Костов с респект. Това била закалка и предизвикателство, защото Трифонов се амбицирал да покаже какво може. А поводът, по който се обострили отношенията им, била империята „Мултигруп“, която Костов срути.

„Мултигруп“ и Илия Павлов са водили разговори да финансират политическото движение „Гергьовден“ на Любен Дилов-син, подкрепено от Слави Трифонов и неговия екип, заяви преди време бившият вицепрезидент на „Мултигруп“ проф. Стоян Денчев. Той описа следната сцена – Илия Павлов изпратил Слави Трифонов и Любен Дилов-син да говорят с него за отпускане на средства за „Гергьовден“, но до реално финансиране не се е стигнало.

„Слави Трифонов го познавам още като бях в „Мултигруп“. Бях в болница и с Любен Дилов ме изкараха оттам, защото Илия Павлов ги беше пратил да говорим да им дам някакви пари за създаване на партията „Гергьовден“, коментира още Денчев, цитиран от „Ретро“.

Учреди партия за 20 минути, но не можа да опази групата

Около 20 минути трябваха на шоумена Слави Трифонов да учреди партията си ”Няма такава държава”. Естествено, това се случи при закрити врата. Така водеше и политиката си лидерът на „Има такъв народ“ Трифонов. Иначе и днес той би повторил следните думи: „Политиците са нелепи и хората са отвратени“, „Думата “партия” е отвратителна“, „Искрено съзнавам какво правя. Искрено съзнавам какво правя, искрено осъзнавам отговорността, която поемам. Искрено осъзнавам отговорността, в която сте ме облекли вие. Суверена е майстора, който прави това, а аз съм просто инструмент“. Това последното е сигурно.