0

Р ибари от Варна настояват уловът в Черно море да бъде преустановен за няколко месеца заради опасността от плаващи мини. Те настояват още държавата да компенсира бранша заради загубите, които ще претърпи. Към момента няма открити мини в нашите териториални води, но военноморските сили продължават да правят огледи на акваторията по въздух.

Рибари от Варна еднолично са решили да спрат да ловят в Черно море след сигнали за забелязани предмети, наподобяващи мини югоизточно от нос Галата.

"Бяхме притеснени. При положение, че искахме да работим 4 дни, работихме само два. По този начин ние губим. Няма никакво спокойствие", коментира рибарят Ивайло Стефанов. Въпреки уверенията, че ако се появят мини в акваторията ни, те ще следват течението и ще минат далече от брега, местните рибари се страхуват да излизат с лодките си в морето.

"Продължаваме да работим на мускули, но предвид ситуацията, най-вероятно ще трябва да минем към някакво ново решение за бизнеса” обобщи председателят на Рибарско сдружение "Одесос". В случай че риболовът не бъде спрян, рибарите настояват военният ни флот да осигури райони, където да работят спокойно.