0

Б ългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира засилени проверки на производството на оранжерийна продукция - салати, спанак, зелен лук и чесън, в цялата страна, съобщиха от санитарното ведомство.

Проверките целят проследяване на произхода на подготвения за засаждане разсад, използваните семена и/или посадъчен материал, а също и вземане на проби от отглежданите култури за анализ за остатъци от пестициди и замърсители.

Засиленият контрол е с оглед да се гарантира предлагането на безопасна оранжерийна продукция на пазара и намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората иоколната среда.

От 14 февруари до момента са извършени проверки в оранжериите на 280 земеделски стопани, в които се отглеждат салата, спанак, домати, краставици, пипер, целина, лук, чесън, копър, магданоз, зеле, рукола и репички.

Установени са несъответствия само в две проби – марули, при които лабораторно е констатирано наличие на остатъчни вещества от пестициди и проба спанак със съдържание на тежки метали.

За констатираните нарушения при първично производство на растения и растителни продукти в оранжерии контролните органи предриемат необходимите последващи действия, съгласно разпоредбите на Закона за защита на растенията и Закона за административните нарушения и наказания.