0

О билният снеговалеж обърна автомобили в Североизточна България, предизвика спиране на тока в редица общини в Западна България. В 15 области в страната е обявен жълт или оранжев код за опасно време. 899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване, съобщиха от АПИ.

Коли се обърнаха на пътя Варна - Добрич след Аксаково заради силния снеговалеж. Няма пострадали хора. От Областната дирекция на МВР съобщиха, че на мястото е изпратена снегопочистваща техника и ситуацията е овладяна, пътят е проходим. Полицейските екипите са увеличени заради станалите леки произшествия.

Шофьор на лек автомобил почина на място след удар в ученически автобус до тир паркинга по пътя Шумен - Бургас край Смядово малко след 7:30 часа сутринта. Ударът в автобуса е бил вторичен. Първоначалните данни са, че водачът на лекия автомобил загубил контрол, напуснал е платното за движение, ударил се в мантинелата и след това се е блъснал в автобуса.

От общината във Варна съобщиха, че до този момент няма много сигнали за проблеми, свързани с мокрия сняг и силния вятър, но на "Сливница" 165 има разместени контейнери, които пречат на движението. Паднало дърво има по пътя за Бургас преди отбивката за местността "Кантара", екипи го отстраняват.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение за значителни валежи и за силен вятър. В 12 области в Централна и Източна България е в сила жълт код код за снеговалежи и за образуване на нова снежна покривка - до 15-20 сантиметра. Ще духа и силен североизточен вятър, както ще има условия за преспи и навявания, съобщават от НИМХ.

В областите Бургас, Варна и Добрич е в сила оранжев код за днес. Там ще духа временно бурен североизточен вятър и също ще има значителни снеговалежи, по крайбрежието ще вали предимно дъжд.

899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж Поради обилен снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на всички моторни превозни средства през най-високия старопланински проход "Троянски" и през Дюлинския проход в област Бургас. За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 тона по републиканските пътища в област Смолян, както и през проходите "Печинско", "Рожен" и "Превала". Движението на останалите автомобили по републиканската пътна мрежа в област Смолян се осъществява задължително с вериги. Около 35 см е падналият сняг в района.

За снегопочистване е ограничено преминаването на МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по път II-84 Велинград - Юндола, II-37 Батак - Доспат, път III-198 Гоце Делчев - Катунци през "Попови ливади", по път III-197 Гоце Делчев - Доспат, път III-358 Шипково - Рибарица, както и по път III-865 Кърджали - Ардино. Движението през ГКПП "Гюешево" в посока Република Северна Македония временно е спряно за камиони над 12 тона поради снеговалеж и ограничение от съседната държава.

Снощи имаше задръстване по пътя Пампорово-Чепеларе заради неспазване на ограниченията за движение на автомобилите, както и заради недобросъвестни шофьори, дошли в курорта на ски с летни гуми на автомобилите си, съобщиха от Пътното управление. 

Снощи гневни шофьори заляха социалните мрежи със снимки и видеоклипове от леки катастрофи и колони от автомобили, заради непочистени пътища. Над 50 снегопочистващи машини са започнали работят за обработка на пътищата в област Стара Загора, съобщи за БТА Денчо Денев, дежурен оператор в Областното пътно управление-Стара Загора (ОПУ- Стара Загора).

На прохода Шипка вали сняг, пътната настилка е заснежена и видимостта е намелена до 50 метра, поради силен вятър, температурата към момента е минус четири градуса. На прохода Хаинбоаз движението е при заснежена пътна настилка, но с добра видимост. Снеговалеж има и на АМ "Тракия", в района на Чирпан, Мъглиж, Раднево и Гълъбово. Всички пътни артерии са обработени и проходими при зимни условия.

Пътната обстановка е под контрол и всички затруднения се следят от екипи на Пътната полиция и Областното пътно управление Стара Загора. Оттам призовават призоват водачите да бъдат подготвени за зимни условия и да шофират с подходящи гуми.

Заради зимната обстановка без ток са населени места в общините Враца, Мездра и Роман. От електроразпределителното дружество ЧЕЗ съобщават, че електрозахранването ще бъде възстановено до обяд. В различни села във Врачанска област токът беше спиран от вчера, когато започна да вали сняг.

Четвърти ден Велико Търново е без парно отопление. Причината са няколко аварии по топлопреносната мрежа в целия град. Работи се по отстраняване на пробивите, но няма яснота кога топлоподаването ще бъде възстановено, предвид лошите атмосферни условия и снеговалежа, съобщиха от "Топлофикация Велико Търново".

Засегнатите учебни заведения са на алтернативно отопление. С нормално парно отопление е само квартал "Бузлуджа". Предупредителните жълт и оранжев код са публикувани в картата за опасните метеорологични явления, която е на сайта на НИМХ.

Влошена снежна обстановка: