0

Н ай-високата църква в България ще бъде построена в столичния ж.к. „Люлин“, 9-и микрорайон. Тя ще се издига на 29,2 метра в небето, което е 13,8 пъти ръста на прочутия волейболист Любо Ганев и почти колкото 12-етажен блок.

Копка

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2024 г. в размер на 300 000 лв., които ще подпомогнат изграждането на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“. Той се гради изцяло с дарения и е подкрепен от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин". Проектът е дело на архитект Атанас Вангелов и екип. Основният камък е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп в присъствието на президента Румен Радев и на Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община в периода 2009-2023 г., както и на представители на различни институции и организации. В завършен вид храмът ще бъде на 3 етажа, с разгърната площ от 1836 кв. м и е най-големият в страната, граден през последните 35 години.

ЧУДЕСА И ВЯРА: Избираме нов патриарх след Петровден (СНИМКИ)

Кампания

Дарителската кампания продължава, а всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят на: Банкова сметка за дарения: IBAN BG34STSA93000029634724. Титуляр: Църква „Св. Патриарх Евтимий Търновски“. Със същото решение на МС се отпускат и средства за ремонт на храм „Света Троица“ в кв. "Драгалевци" и за храм „Света Петка Търновска" в Севлиево. Допълнителните финансови средства са необходими за удовлетворяване на религиозните нужди на вярващите православни християни в София и в Севлиево. От сдружението "За национален и духовен възход - Св. Патриарх Евтимий Търновски" и членовете на църковното настоятелство разкриха, че в основите на храма са вградени три камъка – от връх Шипка, от духовната столица на православието Атон и от старопрестолната столица Търновград.

Откриха изложба в подкрепа на градежа

В Мраморното фоайе на Народното събрание преди броени дни беше официално открита изложба, посветена на новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в София. Изложбата може да бъде видяна до 10 Април.

Тематичната експозиция откриха Росен Желязков, председател на Народното събрание, Белоградчишкият епископ Поликарп и Атанас Димитров, член на църковното настоятелство на храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“. На откриването присъстваха още композиторът Хайгашод Агасян, архимандрит Василий, кметът на район "Люлин" народни представители и много гости.

Целта на събитието е споделяне на добрия опит и катализиране вниманието на обществото към православието, културата и традициите на нашия народ. Изложбата е и своеобразен призив за подкрепа за построяването на храма.

Експозицията включва снимки, които показват строежа на новата църква,  както и ангажираността на миряните към процеса на изграждане на храма. Може да се разгледа и проекта на храма, който е изготвен и дарен от екип от 13 архитекта. Изложена беше и една от камбаните му.