0

П роцедурата за избор на нов български патриарх стартира в неделята след Петровден (на 30 юни). Тогава ще се свика Патриаршеският избирателен събор, който ще трябва да посочи с мнозинство името на новия глава на Българската православна църква (БПЦ) след кончината на дядо Неофит. Във вота ще участват общо трима митрополити, а кои ще са те, ще определят десет дни по-рано (на 20 юни) архиереите чрез гласуване.

С кончината на дядо Неофит започна и надпреварата за бялото патриаршеско було.

 С кончината на дядо Неофит започна и надпреварата за бялото патриаршеско було.
Любомир Старидолски

На вчерашното си заседание Св. синод реши още на 2 юни в епархиите да се проведат избори за делегатите на избирателния събор, съставен от духовници и миряни.

Битката за новия български патриарх обаче става все по-непредсказуема, тъй като се очаква не девет, а само 8 или дори 7 митрополити да спорят за бялото було.

Неочаквано

Неочаквано Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се отказа от надпреварата. В обръщение към миряни и духовници в неговата епархия дядо Николай обясни, че заради негативната кампания, в чийто център се оказа в последно време, се жертва както библейския пророк Йона.

Дядо Николай изненада хулителите си и достойно се оттегли от надпреварата за патриарх.

 Дядо Николай изненада хулителите си и достойно се оттегли от надпреварата за патриарх.
Фейсбук

„Когато корабът, в който пътувал пророк Йона, бил застигнат от буря, той се е обърнал към спътниците си и им казал: „Тогава той им рече: вземете ме и ме хвърлете в морето, - и морето ще утихне за вас, защото знам, че заради мене ви постигна тая голяма буря". (Йона 1:12). Това казвам сега и аз. Ако заради мене е пратена бурята, надявам се след това мое изявление тя да утихне. Ако обаче хулите и клеветите продължат и, не дай Боже, се насочат върху други мои събратя митрополити, то тогава ще стане ясно нещо, в което аз съм дълбоко убеден, а именно, че целта не е да бъде унизен и дискредитиран един или друг архиерей; целта е да бъде унизена и дискредитирана самата Българска православна църква“, пише архиереят.

В словото си той изтъква още: „Не мога да допусна неприязънта към мен, нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата, „която няма петно, или порок, или нещо подобно.” (Еф. 5:27), и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели“.

Йосиф Нюйоркски

Клирици коментираха, че в следващите месеци примера на Николай Пловдивски вероятно ще последват и други. Сочи се Йосиф Нюйоркски. Той най-остро нападна оттеглилия се владика, намеквайки, че е отговорен за някаква конспирация покрай касираните избори за митрополит в Сливен. А ако това стане факт, то претендентите за предстоятел на БПЦ ще останат седем.

„Телеграф“ се свърза със специалиста по канонично право професор Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. Той коментира следното: „Засега става въпрос само за декларирано желание от страна на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, което няма юридическа сила. Светият синод е този, който ще реши то да бъде гласувано“.

Свободна воля

"Няма как да коментирам изявлението на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово лично желание и негово виждане, което беше представено и в заседанието на Светия синод", заяви вчера Старозагорският митрополит Киприан. Попитан какво ще стане, ако някой вземе, че номинира на по-късен етап оттеглилия се митрополит за глава на БПЦ, говорителят на Синода отсече: "Няма как да се номинира, тъй като вече той си даде отвод от процедурата за патриаршеския престол". На въпрос какво би станало, ако и други митрополити се откажат, Старозагорският митрополит обясни, че всеки има право на свободна воля.

"Има митрополити, които не отговаряме на условията, някои имаме стаж, но с ненавършена възраст. Има един митрополит, който има навършена възраст, но няма стаж", обясни Киприан, визирайки Яков Силистренски (Доростолски), който няма 5 години на поста.

Изисквания

Според Устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години, да са били начело на епархия пет лета и да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима отговарят на тези изисквания: Американският Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

От отпадналите архиереи по изискването за възраст - Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний, въпросителни имаше само за дядо Серафим, тъй като трябва да навърши 50 години на 4 юли. Но насрочването на изборите в края на юни го извади от хипотезите.

Гладна стачка

Преди патриарх обаче ще трябва да се избере нов сливенски митрополит, тъй като изборите от 18 февруари там бяха касирани, след което последваха протести. А те продължават и сега, тъй като отец Иван Янков от храм „Св. Троица“ обяви гладна стачка.

От Синода във вторник насрочиха и изборите за сливенски митрополит. На 19 май е първият тур в Града на сините камъни, а на 26 май е вторият тур в параклиса на Синодалната палата в столицата.

Григорий Врачански оглави БПЦ временно

Синодалните архиереи избраха единодушно Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател на Св. синод. Той ще ръководи работата на синода, ще организира изборите за нов патриарх на БПЦ и ще управлява Софийска епархия през следващите четири месеца. 

Григорий Врачански

 Григорий Врачански
doxologiainfonews.com