1

Р уски клубове ​се канят да направят масово посещение в Пловдив и да защитят спорния паметник на Альоша от събаряне, по примера на Паметника на съветската армия в София. Груповата акция е планирана за 4 май и за нея се агитира с видео, в което певци от цял свят изпълняват песента за каменния солдат на Бунарджика по текст на Едуард Колмановски. Клипът се върти от близо две седмици по видеоканалите в мрежата и е придружено и с подканващ апел: „До всички! До всички! До всички! Да защитим Альоша!"

МЕСЕЦИ СЛЕД ДЕМОНТАЖА: Частите на МОЧА все още в калта

Да пеят прочувствено парчето за Альоша „Белеет ли в поле пороша“ един след друг на екрана се появяват Екатерина Гусева, Денис Майданов, Зара, Дмитрий Певцов, Карен Лисбет Соса Лимонес от Еквадор, Марко Долаш от Сърбия, Екателина Линковская, кубинците Йоел Ромеро и Едуардо Бреф, Анна Болшова, Алберт Жалилов, София Онопченко, Раймонд  Джуниор  Пардамеан от далечна Индонезия, Марина Девятова, Рикардо Оливейра от Бразилия, Юта, германецът Тино Айсбренер, Диана Анкудинова, Йоанис Кофопулос от Гърция, Антон Шагин, Бушра Махфуд от Сирия, Алексей Петрухин и Ярослав Сумишевски.

Клипът завършва с кадри от похода на „Безсмъртния полк“ в София, който всяка година почита паметта на загиналите воини във Втората световна война. Има и кадър с президента Румен Радев.

Идеята за видеото е на високопоставен държавник в Кремъл - зам.-шефката на руската Държавна дума Ирина Яровая, като в него са включени участници в международния музикален фестивал "Път към Ялта", става ясно от публикации в руски медии.

Прави впечатление обаче, че всички изпълнители, показани във видеото, пеят на чист руски език. Изключение правят само гръкът и дамата от Сирия, при които се долавя лек акцент при изговарянето на думите в песента.

Запознати коментират, че е напълно възможно клипът да е конструиран с помощта на изкуствен интелект, а много от чуждестранните участници в него дори и да не подозират, че могат да пеят като истински руснаци.

Като автор на видеото накрая е изписано името на московския фонд  „Хуманитарен свят“, който пък благодари на Агенция ТАСС за предоставените фото и видеоматериали.

*Източник: Марица