0

Т ри месеца след демонтажа паметникът на Съветската армия все още е изоставен в държавен охраняем терен в софийското село Лозен. Все още Паметникът чака обществена поръчка за реставрацията и преместването му. Идеята е след това да отиде в Музея на социалистическото изкуство, но се оказва, че място за него там няма. 

ИЗПЛУВАХА НОВИ ФАКТИ: Статуите от МОЧА подготвени за сметището във Враждебна!

Междувременно семейство от Рибарица изявява желание да прибере паметника в двора си. Тя е отправена от семейство Иванови. Венелин е земеделец, а Добромира Михалева - учителка в детска градина. Ако не може да му се намери подходящо място, казва семейството от Силистра, нека заповяда тук – в двора на нашата вилата в планинското село. „Не мисля, че е нещо сложно да се грижим за неговия добър външен вид. Не искаме да сме новина, не искаме да печелим от това. Просто искаме да дадем дом на този паметник”, уверява Добромира.

ГАВРА: Депутати яли торта с отрязаната глава на момченцето от МОЧА (СНИМКИ)

Дом на монумента предлагат и на друго място. Общински съветник Иван Евлогиев от Димитровград, предложи на своите колеги да приберат паметника в техния град, като го поставят пред историческия им музей. Предложението така и не се увенча с успех. „Димитровград е най-истинския, най-живия паметник на архитектурата по времето на социализма. Паметника на Съветската армия би се вписал в интериора на града по най-добрия начин и този въпрос не трябва да се гледа чисто политически, а трябва да се гледа културно-исторически”, смята общинарят.

МОЧА ОТИДЕ НА СКЛАД: Нарязаните фигури отпътуваха при засилена охрана! (СНИМКИ)