0

О коло и над 20 лева ще струва едно жълто паве от тези, които ще се произвеждат в България, но цената му ще бъде такава при 100 000 бройки например. Това обяви пред „Телеграф“ проф. Любен Лаков от Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика „Академик Ангел Балевски“ към БАН.

„Преди 100 години за 60 дка павета са били дадени 35 млн. златни лева, които, ако ги превърнем в съвременни пари, едно паве сега би струвало 375 лв., но тук не става дума за такава цена“, заяви той. Ученият обяви още, че са произвели пилотна серия към 200 павета. „Чака се благоприятно време, за да бъдат положени на площада“, каза той и добави, че са отправили запитване към Столичната община дали да не произведат още 200. Проф. Лаков обясни, че тези бройки са изработени в института, но масовото производство ще бъде в завод. Той поясни, че към момента има две възможности – в „Шамот Ел Пе 2007“ в Нови хан и „Никдим“ в Казанлък, като вторите са напълно оборудвани и имат възможност да ги произвеждат.   

ТВОРЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО: Жълтите павета станаха новата арт инсталация на столицата (СНИМКА)

Технологии

Технология по изработването на паветата се прави от „Шамот Ел Пе 2007“, чийто собственик Дончо Иванов обяви, че са готови първите промишлено произведени български жълти павета, и Института по металознание към БАН. „Ние сме разработили технология, която може да внедрим. По нея сме произвели пилотна серия“, заяви той и поясни, че за 1 дка са необходими 50 000 павета, а за 2 дка – 100 000. „Това са огромни количества материал, трябват сериозни съоръжения, за да стане производство“, коментира проф. Лаков и подчерта, че те са доказали, че жълтите павета могат да се произвеждат в България. „Имаме всички необходими суровини, ние сме стигнали до рецепта, изследвали сме ги и може да помогнем да се внедри технологията“, добави още ученият.

РЕМОНТ НА РЕМОНТА! Стартира пренареждането на жълтите павета, вижте какви са обходните маршрути в центъра на София

Павета

Паветата се произвеждат от седиментна скала, обясни той. „Открихме находище, където суровината е готова и много по-просто се създава производство. Това е свързано с разкриване на повърхностния слой. Суровината е много подходяща. Имаме такива суровини на 2-3 места в България, от които може да се произвеждат стотици хиляди павета“, увери той и добави, че ще има и възможност да изнасяме продукция, тъй като в Будапеща също имат нужда от такива павета. Нашите павета са по-добри от оригиналите, убеден е проф. Лаков.