0

В ече втора година е забранено движението на ППС със животинска тяга на територията на Столичната община.

Такова не се допуска по пътищата, заключени в карето между автомагистрала „Европа“, Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път (СОП).

Извън тази зона те могат да се движат например във „Филиповци“, Нови Искър.

Спазва ли се обаче забраната и има ли кой да следи за спазването й? „Телеграф“ попита, а д-р Божидара Гинчева, началник-сектор в Столичния инспекторат, даде отговорите. Тя обясни, че контролът се извършва от тях, като той е съгласно Наредбата за организация на движението на територията на СО.

ВНИМАНИЕ! Каруца камикадзе тероризира столицата (СНИМКИ)

Проверки

Над 160 проверки са извършени през последната една година и талигите не изчезват, като на 50 водачи са съставени актове за установено административно нарушение.

Санкцията започва от 50 лева и достига до 500 лева, уточниха от инспектората и подчертаха, че проверките са ежедневни. Оттам уточняват, че те са както по сигнали, така и по график.  

Най-често ги спипват в нарушение в „Овча купел“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Абдовица“, „Миленков“.

И ПОЧВАМ ДА БЕГАМ БАТЕ: Каруцар заряза коня си на пътя

Тя обяснява, че когато спрат нарушителя, проверяват дали каруцата има регистрация.

„Другото нещо, което проверяваме, е дали еднокопитното има поставен чип. Те също подлежат на чипиране и регистриране. Също така трябва да има и паспорт“, обяснява д-р Гинчева и добавя, че както коне, така са се натъквали и на каруци, които са нерегистрирани.

БЪРЗИ И ЯРОСТНИ: Каруца лети по софийски булевард, не признава светофари! (ВИДЕО)

Тя подчертава, че водачът трябва да носи зелена светлоотразителна жилетка.