0

В края на седмицата пускат жълтите павета. Това обяви зам.-кметът по строителство в Столичната община инж. Ангел Джоргов, който направи извънредна проверка на участъка.

Повторното им пренареждане продължи повече от два месеца. „Работата в активните ленти е приключила. В четвъртък и петък майсторите ще оправят пропаданията при връзката с ул. „15 ноември“. Ще се полага и маркировката“, каза той. Джоргов каза, че гаранцията на пренареждането им е 8 години.

Мрежа

Още преди да е пуснато движението в социалната мрежа се появиха снимки на павета, върху които има бяла боя. Зам.-кметът коментира, че това е маркировка, останала отпреди, но вече е почистена.

ТВОРЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО: Жълтите павета станаха новата арт инсталация на столицата (СНИМКА)

За целта работниците са ги мили или по механичен път са ги премахнали. Зам.-кметът припомни, че работата се извършва по утвърдената от НИНКН технология, която е била изработена от експертна група от преподаватели от УАСГ и МГУ, инженери и строители.

Обхват

Пренареждането на паважната настилка се извършва по проект в обхвата на платната за активно движение на бул. “Цар Освободител“, в участъка от бул. “Васил Левски“ до ул. “15 ноември“. През изминалите седмици бяха събрани, сортирани и наредени паветата, като за да се гарантира здравината на настилката, бяха поставени метални греди, които да не позволяват на паветата да се приплъзват.

Откакто са сложени преди повече от столетие, жълтите павета са ремонтирани само частично през 60-те и 80-те години и са използвани различни материали като битуми, катрани и смоли.