0

К метът на Благоевград Илко Стоянов с ултиматум към македонските власти. Градоначалникът обяви, че ще уволни общинските служители, арестувани за погрома над Македонския културен клуб, ако властите в югозападната ни съседка освободят граничарите, пребили нашенци на граничен пункт „Деве баир“ в събота.

Той поясни, че информацията на ОД на МВР е за двама задържани служител на общинското предприятие „Озеленяване“ и техните съпруги. Но посочи и какво казва законът.

„Всички знаем, че съдът е компетентният орган, който може да се произнесе по наказателната част на деянието. Кметът на общината, който в случая се явява работодател на двамата служители, може да се произнесе единствено по Кодекса на труда“,коментира Илко Стоянов.

И обяви, че ако докаже вина на общинските служители, ще приложи принципа на реципрочност на наказанията.

„Това означава, че ще накажа работещите в Община Благоевград, с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Р Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи. В момента, в който бъдат уволнени служителите в Северна Македония, причинили тормоз над българските граждани, аз незабавно ще уволня служителите на ОП “Озеленяване””, заключи кметът на Благоевград.