0

Н ова пречка пред старта на строителството на Драгалевския лифт. Този път властите искат от стопанина да учредят сервитут на лифта, нищо че той е там от 1956 г. Това заяви пред „Телеграф“ адвокатът на „Витоша ски“ Петър Петров.

Той обясни, че причината за това е, че в съседство на съоръжението е проведена незаконна реституция на терени. „Така е и около Княжевския и Симеоновския лифт. Там, където има реализирано мероприятие от държавната реституция, е недопустима, въпреки това поземлените комисии са връщали терени“, уточни адвокатът.   

Действия

Все още от дружеството не са решили дали ще жалят реституциите по съдебен ред или не. Петров заяви, че вече имат положително становище и са обявили инвестиционно намерение, но няма как да започнат работа, докато не се изчисти собствеността. „Това е зоната на лифта. Когато се движи едно съоръжение, около него не трябва да има дървета и сгради в определен участък. И това е регулирано от сътворението на света“, обясни той. 

Съоръжение

Бъдещият лифт ще е с четири седалки, като отпред може да има и шлем, за да не вали хората, които се возят. „Съоръжението струва 7-8 млн. евро“, посочи той и добави, че сегашната къщичка ще бъде бутната, а станцията ще бъде открита, както е в другите ни курорти.“Едно такова съоръжение се прави за 3-4 месеца“, посочи той. Според него тази година няма как да се случат нещата, защото самото проектиране може да приключи до началото на зимния сезон.

Институции

От РИОСВ - София казаха за „Телеграф“, че през декември 2023 г. са определили процедура на „Витоша ски“, в рамките на която е трябвало да внесат документи. Това се е случило съвсем наскоро, обясниха от регионалната инспекция. „Внесли са таксата и необходимите документи. Ние сме поискали становище за допустимост от Столичната община, РЗИ и район „Витоша“. Едва тогава ще излезем с решение“, заявиха оттам.

Ремонтират Драгалевския лифт напролет

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира, че е издал виза преди 2 години и чака да се произнесат от МОСВ, за да внесат проекта за реконструкция за лифта от Драгалевци до Бай Кръстьо. „Чакаме произнасяне от РИОСВ. Имаме актове от тях отскоро, но няма положително становище“, каза той. 

Лифтове

Петър Петров обяви пред медията ни, че заповедите на главния архитект на София за Княжевския и Романския лифт са незаконни. „Ще чакаме законодателна промяна, за да може да ги изградим наново“, каза той. По отношение на Симеоновския лифт Петров заяви, че той няма да се движи, защото е амортизиран и опасен. „Той подлежи на смяна. Ще използваме старите станции и стълбове“, заяви той и уточни, че всичко е износено - хващачи, въже, ролки, дори фирмата отказва да ни продава части, защото има опасност от възникване на инцидент.