0

7-8 къщи в София имат дворове, постлани с жълти павета. Добре е общината да ги откупи от собствениците и за своя сметка да ремонтира дворовете на хората с друга настилка. Това каза пред „Телеграф“ общинският съветник и основател на „Спаси София“ Борис Бонев.

Той уточни, че още докато Тодор Чобанов е бил заместник-кмет на Столична община, той му е пратил списък с частни имоти с жълти павета. Общината обаче не реагирала.
Би било разумно това нещо да се направи, предвид липсата на достатъчно здрави павета и това, че всяко паве е ценност, коментира още Бонев и уточни, че общината трябва да поеме тази инициатива.

Дворовете с жълти павета са в квартали като „Кръстова вада“, „Драгалевци“, „Бояна“ и други. Наличието им в частни имоти обаче не означава непременно, че те са били откраднати, тъй като през 80-те години на миналия век е било напълно легално да си закупиш жълти павета от общината.

Жълти павета има и в много други градове, които навремето са били част от Австро-Унгария. Такива например има в Сегед и Будапеща. Никой от Столична община обаче не е правил опит да се свърже с кметствата на тези градове, посочи Бонев.

Кметът

По повод некачественото пренареждане на жълтите павета пред Народното събрание вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че за последната година на фирмата изпълнител са наложени санкции за над 2 милиона лева по различни договори със Столична община.

Фандъкова показа пред общинските съветниците списъка със санкции. Последното решение, потвърдено от съда, е за наложена глоба по договор за текущи ремонти в размер на 738 000 лв. Кметът Фандъкова увери, че всички участъци с жълти павета пред Народното събрание, които са разместени, ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя. "Компромис с никой от изпълнителите, никой по веригата - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен", категорична е тя. В договора с фирмата са заложени санкции в размер на 830 хил. лв. за некачествено изпълнение. Има сериозни санкции и за забавяне. Те могат да бъдат наложени тогава, когато приключи изпълнението, обясни кметът.

Протест

След гафа с жълтите павета „Спаси София“ организира протест в сряда на 12 октомври. „Искането ни е едно-единствено – оставка на кмета Фандъкова за цялостното й творчество за всички тези 13 г. начело на Столична община, в които градът ни, вместо да се възползва и от европейските средства и достъпа до съвременните технологии, всъщност стагнира и изрази като „ремонт на ремонта“ станаха практика“, посочи още Борис Бонев пред „Телеграф“. По думите му има липса на контрол от страна на Столична община, защото за счупените от работници павета по време на ремонта станало ясно от видео на случаен гражданин, а не защото контролът на общината е бил на място и си е вършел работата.