0

Л егендарният влак "Ориент Експрес", който пътува от Париж до Истанбул, спря на Централната жп гара в Русе днес. Множество русенци - предимно родители с деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан от Агата Кристи.

Сред тях бе и Елена Тодорова, която бе дошла с внука си Алекс. "За първи път идвам да го видим. Искам да го покажа на внука си, който живее в Италия", обясни пред БТА Елена. "Влакът ми е много интересен. Гледал съм и филма, но не си го спомням", каза малкият Алекс.

64-годишният Владимир Матеев заяви, че му е интересно да види влака отблизо. "Други години съм го виждал, като минава през Русе, но не съм идвал до гарата. Знам, че е много скъпо пътуването с него. Дори и да имах всички пари, не бих ги дал, за да изживея това. По-скоро бих използвал тези средства, за да бъда с близките си хора", каза Матеев.

Изабела Димитрова посрещнала същия влак преди двайсетина години. "Тогава бях с дъщеря си, която беше на две години. Туристите ми направиха голямо впечатление. Един от тях даде на дъщеря ми 100 долара. Банкнотата я пазим и до днес", обясни Димитрова.

Десетгодишният Борис каза, че ще му е много интересно да пътува с влака. "Мама ми каза, че това е много луксозен влак за богати хора", каза момчето.

Сред посрещачите бе и Анатоли Иванов, довел седемгодишния си син Борко. "Дойдох със сина си, защото влаковете са му много интересни. Дори ще отидем да го видим и във Варна този следобед", каза Анатоли Иванов. "Много обичам влаковете, но като порасна, не искам да ставам машинист, а пожарникар", каза Борко.

В композицията, която се състои от 15 вагона, пътуват 83 туристи от различни държави. Най-много са американците и англичаните. Храната е разнообразна, като в менюто се включва и местно ястие от всяка страна, през която влакът преминава.

За удобството на пътниците се грижи персонал от 47 души.

Стефано Гамбилоне, който е стюард във влака, каза че преживяването е като да се пренесеш в миналото. "Защото всеки ден е като да живееш през 20-те години на миналия век. Във влака е много хубаво, защото хората, които пътуват с нас, винаги празнуват нещо и всеки път е забавно", каза Стефано.

Началникът Централната жп гара в Русе Радослав Турлаков обясни, че в крайдунавския град влакът ще бъде зареден с вода, ще премине технически преглед и гранична проверка. "До Русе е теглен с два дизелови румънски локомотива. За Варна ще потегли с новия електрически локомотив на БДЖ "Хан Кардам", обясни Турлаков.

В Истанбул тренът трябва да пристигне утре.

"Ориент Експрес" ще мине отново през Русе на 3 септември тази година, когато ще престои на гарата 101 минути.

През последните две години заради пандемията от коронавирус пътешествието с луксозния влак, което се организира веднъж годишно по маршрута Париж - Истанбул, не се състоя.

БТА

БТА

БТА

БТА

БТА