0

С лоновете Луиза и Фрося бяха представени за първи път пред публика в столичния зоопарк в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и директора на Зоологическата градина - София - Добромир Бориславов.

Неразделните приятелки Луиза и Фрося пристигнаха на 20 септември вечерта от Аугсбург, Германия, със специализиран транспорт. Те са тук с помощта на Асоциацията на аквариумите и зоопарковете, на която софийският зоопарк е член, заяви кметът Фандъкова. Те пропътуваха 1500 км, заедно са от 1988 година и продължават да живеят заедно в София.

Кметът Фандъкова призова посетителите за зоологическата градина да спазват указанията и да не хвърлят храна на слоновете, защото това може да бъде опасно за тяхното здраве. Също не трябва да хвърлят и предмети, защото слоновете могат да ги хвърлят обратно с голяма сила.

Столичният кмет припомни, че бяха модернизирани клетките на котките, маймуните и слонарника, предаде БТА. Предстои столичният зоопарк за първи път в историята си да се сдобие и с жираф, затова предстои създаването на клетка за такова животно.

Добромир Бориславов Бориславов каза, че Луиза и Фрося се чувстват добре, адаптират се и скоро ще могат да бъдат видени от посетителите. Предстоят специални тренинги за поддържане на тяхното здраве, които включват вземане на кръв, изследвания, рязане на ноктите им и много други дейности, за които се изисква голямо търпение и внимание, посочи директорът на зоопарка.