0

С ъщински воден апокалипсис удави София. Няколко часовият пороен дъжд, който се изля в полунощ, превърна улиците на столицата в реки. Това наложи временно спиране на движението по Околовръстното шосе, както и в някои райони на централната градска част. По информация на „Телеграф“ около полунощ в петък са паднали между 30 и 60 л/кв.м в различни части на столицата.

СОФИЯ МИ Е ВЕНЕЦИЯ: Пожарникари вадиха петима от закъсали коли на Околовръстното

Едно от най-сериозно засегнатите софийски села бе Желява, в район „Кремиковци“, увери се на място "Телеграф". Придошлата река Луда Яна или както е официалното й име Матица, отнесе цяла къща, стена и инвентар в селото. Наводни части от приземните етажи. Водната стихия застигна и жителите на съседните софийски села Яна и Бухово, където също имаше наводнени жилищни и стопански сгради. Освен домове и дворове, реката е отнесла улици и цяло кръстовище в село Яна.

Разчистване

„Тази река досега не е била толкова буйна. Последно е преливала преди повече от 40 години. През 1982 година имаше наводнение и след това се изгради укрепителната стена в селото“, коментира за „Телеграф“ кметът на Желява Йордан Шехтански. Местният управник заедно с екипи на „Софийска вода“ и от аварийното звено на Столична община. „Тук положението е най-сериозно, има преливане след моста, а реката е минала през една от къщите. Отводняваме и разчистваме терена. Дано тази нощ не вали така, за да може да подсигурим напълно района“, обясни за „Телеграф“ и шефът на звеното Красимир Димитров. Част от Желява е и без питейна вода, но от „Софийска вода“ обещават, че ще започнат възстановителни дейности в спешен порядък.

Река Луда Яна заля село Желява
Луда Яна Желява Луда Яна Желява Луда Яна Желява
9

Овладяване

Буйните води на реката са отнесли част от мост, две улици в селото, наводнили са частни дворове и мазета. „Беше страшно, не спахме тази нощ. Голям кошмар. Такова бедствие не помня. Това не е голяма река, тя се свива през август дори до малък поток. Сега не знам какво се случи. Тук няма незаконно сечище, нито някакви боклуци в дерето. Просто природата си взема своето, нищо не може да се направи срещу нея“, коментира жителка на Желява.

Нивото на река Луда Яна, както я наричат местните, в петък вече беше спаднало и местните се молеха довечера да няма отново проливен дъжд.

ЗАРАДИ ПОРОЙНИЯ ДЪЖД В СОФИЯ: 120 сигнала за наводнения (ВИДЕО)

Сутринта и кметът на София Йорданка Фандъкова даде актуална информация за обстановката. По думите й най-тежко е било положението в район "Кремиковци", както и кварталите в подножието на Витоша - "Витоша", "Симеоново" и "Драгалевци". През целия ден в петък аварийни екипи отстраняваха щетите и подпомагаха местното население при овладяването на ситуацията.