0

П азар "Хан Кубрат" в София е новият дом на търговците на кафезни птици. До неотдавна те работеха на закрития през 2022 година животински пазар в „Подуяне“, който по плана на район „Оборище“ ще се превърне в детска градина. Някои от търговците се преместиха по други пазари в София, а други са всяка неделя в Богров.

Новото място

От 18 февруари част от тържището в „Надежда“ се превърна в "Пазар за кафезни птици, акваристика и животни компаньони". Представител на стопанисващото предприятие - „Пазари Север“, каза пред „Телеграф“, че продавачите на птици ще бъдат там всяка събота. Пазарът е съставен от павилиони и маси и ще е в изцяло покрита част от тържището. Ще има и специално място, обособено за ветеринарен доктор.

Тържища

В столицата има 56 общински пазара. От тях 51 са универсални и на тях може да се открият хранителни, промишлени и съпътстващи стоки, и 5 са така наречените специализирани - за книги, за птици, за животни, за домашни плетива, за антики. В последните години популярност набират и фермерските пазари, където производителите се срещат с клиентите и осъществяват директни продажби.

Дружества

Тържищата се управляват от 5 общински дружества - Пазари „Изток” ЕАД, Пазари „Юг” ЕАД, Пазари „Запад” ЕАД, Пазари „Север” ЕАД и Пазари „Възраждане” ЕАД. На територията на Пазари „Изток” ЕАД са разположени 14 универсални, един специализиран пазар и терен на административната сграда; на територията на Пазари „Юг” ЕАД - 7 универсални пазара; на територията на Пазари „Запад” ЕАД - 7 универсални пазара и 1 специализиран; на територията на Пазари „Север” ЕАД - 21 универсални пазара и 3 специализирани, и на територията на Пазари „Възраждане” ЕАД - 2 универсални пазара.