0

С толичната община ще ремонтира осветлението в четири софийски парка, което със сигурност ще попари мерака на ексхибиционистите и мръсниците с шлифери да се вихрят. Първите от тях, които ще бъдат във фокус за подмяна и обновяване на осветлението, са Южния парк, Западния парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От там обръщат внимание на лошото състояние на осветлението в зоната между хотел „Хилтън“, метростанция „Европейски съюз“, басейн „Спартак“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Петко Каравелов“. По този повод се предвижда възлагане на цялостно проектиране на парковото осветление.

„В зоната, която обхваща площта, разположена между бул. „Арсеналски“, ул. „Бяла черква“, бул. „Петко Ю. Тодоров“, ул. „Хенрих Ибсен“, ул. „Козяк“ и част от жилищната част на „Горни Лозенец“, се предвижда ремонтиране на наличните съоръжения. В имотите, които са частна собственост, не могат да бъдат предприемани никакви инвестиционни дейности с общински средства, докато тези имоти не бъдат отчуждени“, добавят от общината.

В Западния парк осветлението функционира, но има постоянни технически проблеми, като изключване на предпазители и подмяна на крушки. От юли 2023 г. паркът е оставен без поддръжка и поради тази причина никой не се грижи за осветлението.

Осветлението в парк „Заимов“ е изградено преди повече от 20 години и има сериозни проблеми. През 2018 г. е планиран цялостен ремонт на парка, но поради неосигурено финансиране, този проект не се осъществява. В проекта на бюджет за 2024 г. са предвидени средства в размер на 300 000 лв. за строително-монтажни работи по осветлението.

Съществуващото осветление в парк „Хиподрума“ е изградено като експериментално соларно осветление преди почти 15 години и днес то не функционира.

След обновяване на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване в останалите столични паркове, добавят от Столичната община.