0

С офиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон. "Булгаргаз" няма да спира подаването на газ. Няма поводи за притеснение. Това заяви кметът на Столична община (СО) Васил Терзиев след среща в Министерство на енергетиката относно казуса с "Топлофикация - София".

Общината в лицето на кмета Терзиев и министерството - в лицето на министър Владимир Малинов, се срещнаха, за да търсят дългосрочно решение на възникналия казус след частичното запориране на сметка на “Топлофикация”. Това се случи по искане на "Булгаргаз".

СЛЕЗ ЗАПОРИРАНЕТО НА СМЕТКИТЕ: Какво измислиха за кризата с топлото на столицата?

"Чака ни много работа по други теми за това краткосрочно, средносрочно и дългосрочно как да подобрим нещата с "Топлофикация". Начертали сме план и общо взето до края на седмицата предстои първата важна стъпка за най-належащите задължения", каза Терзиев и посочи, че в средносрочен план до средата на ноември трябва да се види как стоят нещата за целия отоплителен сезон.

Третата точка, по която са се разбрали, е да бъде сформирана работна група с представители на общината, Столичния общински съвет, "Топлофикация", както и дружествата и МЕ, за да начертаят план за дългосрочното оздравяване на "Топлофикация". 

Министърът на енергетиката Владимир Малинов също увери, че парното в София няма да бъде спирано.

След запора на сметки на дружеството министърът на енергетиката покани на среща столичния кмет Васил Терзиев и ръководството на "Топлофикация София" за намиране на трайно решение на проблема. За запорираните сметки на "Топлофикация София" стана ясно в петък.

След днешната среща стана ясно, че се съставя работна група и ще се предприемат три вида мерки - краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Малинов увери, че парното няма да бъде спирано.

СЛЕД ДРАМАТА С ТРАНСПОРТА: Остават ли столичани без парно и топла вода?

Общите задължения на дружеството са над милиард и 600 млн. към "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг".

Директорът на "Булгаргаз" Веселин Синабов заяви, че се водят преговори за поетапно изплащане на задълженията на стойност 800 млн. лева и обясни, че искът за запор е частичен.

Причината е, че "Топлофикация София" не е платила нито задълженията си от зимния период, нито тези за летните месеци, които са доста по-малки.