0

С толичният бул. "Витоша" заема 51-во място в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа. Това става ясно от традиционното проучване на консултантската компания. Средният месечен наем към момента е 54 евро/кв.м - ръст от 4% на годишна база. И тази година булевардът запазва стабилна позиция въпреки отчетливия тренд на промяна в профила на наемателите - основно заведения за сметка на модни марки, които залагат на обекти в моловете и ритейл парковете.
Пето авеню (Fifth Avenue) в Ню Йорк задържа позицията си като най-скъпа търговска улица в световен мащаб и тази година с наем от 1700 евро/кв.м - 14% ръст спрямо предпандемичните нива.

Позиции

В 33-ото издание на проучването две от най-скъпите търговски улици в света разменят позиции - през 2023 г. на второ място се нарежда европейската Via Montenapoleone в Милано, а с позиция надолу и на трето място към днешна дата застава Tsim Sha Tsui в Хонконг. От топ 10 Европа държи три от най-престижните локации. Те са в Милано, "Ню Бонд стрийт" в Лондон и "Шан-з-Елизе" в Париж. Улица "Македония" в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв.м. Най-голямо изменение в позициите отчита улица "Истиклял" в Истанбул, която се изкачва от 31-ва до 20-а позиция през 2023 г. Основната причина за това е инфлационната вълна, като наемите в града са се увеличили повече от два пъти за една година.