0

Н ов вандализъм над Паметника на съветската армия в центъра на София. Късно снощи, минути след края на мача между „Левски“ и израелския "Апоел" (Беер Шева), футболни фенове нападнаха палатковия лагер пред паметника и счупиха плочата на монумента и изписали върху него: "Искаме български паметник!".

Роналдо класира Левски напред в Европа! (ВИДЕО)

По време на среднощната акция е разпънат и плакат с надпис „Демонтаж“. На видеоклипове в социалните мрежи се вижда и чува как паметникът е обстрелван и с димки и нападателите с факли в ръце скандират: "Ей комунисти, майка ви ще е*а!".

Четирима души са задържани след извършеното нападение, като единият от тях е криминално проявен, съобщават от МВР. Сигналът в полицията е подаден около 23.45 ч. На място са изпратени екипи на СДВР, които са установили щети по паметника. 

Христо Колев от организацията "Изправи се. БГ" сподели пред БНР за атаката:

"30-40 човека, маскирани, отиват на паметника, хвърлят димки, почват да викат, да скандират: "Паметникът трябва да се демонтира"; Опъват транспарант, на който пише: "Демонтаж"; С  един чук започват да бият по паметника... Има една или две счупени плочи. Били са маскирани, били са с боксове, някои и бухалки са носили. След това много бързо изчезват. Както са дошли, така са си и тръгнали.".

Една от жените в палатковия лагер пък разказа, че хулиганите били агресивни, носели боксове и палки и хвърляли бутилки. Вследствие на атаката едно момче било със счубена скула, цялото в кръв, а момиче било напръскано от нападателите със спрей в очите. По думите й някои от нападателите носели фланелки с логото на "Левски".

След атаката на място отишли и лидерите на "Изправи се.БГ" и АБВ - Мая Манолова и Румен Петков.

Мая Манолова нарече атакуващите "шпиц-команда" в изявление във Фейсбук.

Румен Петков допълни, че е имало "ясна политическа задача".

Соцлидерът Корнелия Нинова също видя организирана провокация в нападението.

Според районния кмет Трайчо Трайков, който инициира процедурата по демонтажа на паметника, след което бе разпънат и палатковия лагер, обитаван и от хора на "Възраждане", докато монумента бъде там, ще има разделение в обществото и напрежение.

От областната управа в София съобщиха в четвъртък, че изготвеният План за обезопасяване на паметника вече е внесен за одобрение от компетентните органи на Столичната община.

Кметът Йорданка Фандъкова от своя страна призова да се спазва закона, според който протестите след 22 часа не са разрешени.

Представителите на "Възраждане" от палатковия лагер пък отвърнаха с призив към нея да отиде на място и да им каже това в очите.