0

Р айонната прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняема 55-годишна жена, представяла се за адвокатка по европроекти, съобщиха от обвинението.

В периода от 7 август до 18 септември 2017 г. в Стара Загора, с цел имотна облага е поддържала заблуждение у двама души и с това е причинила вреда в размер на 52 000 лева на две търговски дружества.

Измамата е в големи размери и представлява особено тежък случай. Обвиняемата се представяла за адвокатка, която подготвяла документи за кандидатстване по европроекти в областта на земеделието.

Свързала се с представители на две фирми със седалище в града, развиващи дейността си в този отрасъл и им обещала кандидатстване и одобрение за финансиране. Тъй като сроковете за кандидатстване били кратки, следвало предварително да се отпуснат от тях парични суми.

Съответно представители на двете фирми привели по посочени от нея сметки общо сумата от 52 000 лева на определени вноски. Тя обещавала, че ще използва парите, за да включи фирмите в земеделски реклами, панаирни изложения, презентации и други, но по-късно представителите фирмите разбрали, че са били измамени, подали сигнал в полицията и е започнало разследване. Парите до момента не са възстановени на потърпевшите.

Тя няма юридическо образование, нито квалификация да извършва дейност по европроекти и е осъждана и преди за измами.