0

О бстановката в Русе се нормализира постепенно след силната буря тази сутрин, придружена с дъжд и градушка, съобщи на брифинг в късния следобед кметът на крайдунавския град Пенчо Милков. 

По данни на хидрометеорологичната станция в крайдунавския град тази сутрин за 10 минути - между 5:50 и 6:00 часа, паднаха 17,5 л/кв. метър дъжд. Големината на ледените късове достигаше три сантиметра, а скоростта на вятъра - до 72 км/час.

Нанесени бяха много щети - десетки паднали дървета, отнесени ламаринени конструкции, засегнати фасади на сгради, наводнени мазета, пострадали автомобили. Улици и булеварди бяха под вода, а градският транспорт спря заради прекъсната контактна мрежа. Имаше свличане на земни маси заради изкопни ремонти на "ВиК". В един от участъците пропадна автомобил. Паднали дървета затрудниха движението и на влаковете.

Милков обясни, че продължава усилената работа по разчистването на града от счупени клони и дървета. За целта са ангажирани повече от 300 работници.

По думите му до голяма степен градският транспорт е възстановен. Подменени са около 400 метра кабел от контактната мрежа. "През идните дни ще бъде извършено обследване на 27 км от мрежата, за да проверим дали има и други поражения", обясни Милков. 

Той каза още, че е наводнена голяма зала в сградата на Общинския младежки дом. "Има голям теч в Художествената галерия, счупени са прозорци на къщите музеи "Баба Тонка" и "Калиопа". Отнесени са покривите на хранилището на Русенската библиотека и на административната сграда на онкодиспансера", каза още кметът. 

Милков обясни, че по информация от метеорологичната обсерватория в Русе към Националния институт по метеорология и хидрология над града се е образувала т. нар. суперклетка, която е причината за нанесените сериозни щети. 

Той каза още, че ако в центъра на града са паднали около 18 л/кв. метър дъжд, то станцията в Русенския университет в кв. "Възраждане" е отчела 38 л/кв. метър. Пороят е бил в съчетание с опасния шквал - силен порив на вятъра, който непрекъснато променя посоката на движението си.

Областният управител на Русе Анатоли Станев увери, че ще бъдат предприети всички необходими действия за обезщетяване на пострадалите от това природно бедствие, които имат нужда от държавна подкрепа, информира БТА.