0

Н АСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще направи опит да отклони астероид като експериментална защитна мисия срещу потенциално бедствие за Земята.

Космическият апарат ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test - Тест за пренасочване на двоен астероид) беше изстрелян от базата "Ванденберг" с ракета "Фалкон 9". Апаратът с размер на малък автомобил беше освободен минути след това, за да започне 10-месечното си пътуване към далечния космос и да достигне на около 11 милиона километра от Земята. Малко по-късно долната степен на ракетата се спусна върху платформа в Тихия океан, каквато вече е практиката за намаляване на разходите по изстрелването на компанията "Спейс Екс".

ДАРТ ще пътува под насоките на ръководители на полета от НАСА до последните часове, когато контролът ще премине към автономната система за навигация на апарата.

Веднъж стигнал до целта си, ДАРТ ще изпробва възможността да бъде променена траекторията на астероид с кинетична сила. Ударен елемент от апарата ще се насочи с голяма скорост към избрания обект, за да го отклони от курса достатъчно и той повече да не представлява "опасност" за планетата ни.

Камери върху ударния елемент и върху миниатюрен апарат, който ще бъде пуснат от ДАРТ около 10 дена преди това, ще запишат сблъсъка и ще изпратят образи до Земята.

Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна заплаха за Земята и е малък в сравнение с предизвикалия катаклизъм Чиксулуб преди около 66 милиона години. Според специалистrте малките астероиди се срещат много по-често и са по-опасни на теория.

Целта на ДАРТ е астероид колкото футболно игрище, който обикаля около скалист обект, пет пъти по-голям от него. Бинарната астероидна система е наречена "Дидимос" (Дидим) на гръцката дума за близнак.

Екипът на ДАРТ е избрал системата Дидимос заради относителната й близост до Земята и двойната конфигурация. Така тя е идеална за наблюдаване на резултатите.

Планът е ДАРТ да лети директно към луната Диморфос със скорост 24 000 км/ч и ударът да е достатъчно силен, за да бъде променена орбитата й около по-големия астероид. Камерите ще изпратят образи до Земята. Наземни телескопи ще измерят доколко се променя орбитата на Дидимос.

Очакванията са орбитата на Диморфос да бъде съкратена с 10 минути, но екипът ще приеме за успех и 73 секунди. При такова разстояние това ще е достатъчно за безопасно отклоняване на астероид.

Диморфос е един от най-малките астрономически обекти с постоянно име и един от 27 500-те близо до Земята, проследявани от НАСА.

Космическият апарат ДАРТ ще пристигне до системата Дидимос-Диморфос в края на септември 2022 г.

Цената на мисията е 330 милиона долара.