0

З а известно време забравената  технология на Google Glass (Гугъл Очила), сега намери ново приложение в очила, предназначени да помагат на незрящите. Известни като Envision Glasses (Енвижън Очила), очилата използват AI (изкуствен интелект), за да изговорят на носещия ги какво вижда. Най-новата версия на очилата беше представена през тази седмица на Конференцията за Помощни Технологии в Калифорнийския Университет в Нортридж (CSUN Assistive Technology Conference). За да бъдат настроени, Envision Glasses се свързват с приложение за iOS/Android смартфон, след което функционират независимо, като използват Qualcomm Quad Core процесор, хардуера познат от Google Glass Enterprise Edition 2.

Envision Glasses позволяват, всеки път, когато потребителят иска да разбере какво има пред него, да плъзгане пръст по дясното рамо на очилата, за да избере режим, ръководен от обратна връзка със синтетичен говор от интегрирания високоговорител. След като е избран режим, потребителят докосва двукратно рамото, за да запаметят очилата изображение, което се обработва от алгоритмите на системата, базирани на AI.

Очилата на Envision използват хардуера на Google Glass Enterprise Edition 2

 Очилата на Envision използват хардуера на Google Glass Enterprise Edition 2
Envision

В зависимост от избрания режим, очилата могат незабавно да прочетат и изговарят кратки текстове, като улични знаци, на над 60 езика, да сканират по-дълги текстове, като страници от книга, след което да ги изговорят за удобството на потребителя. Очилат позволяват и извършването на помощно видео повикване, при което другата (зряща) страна, може устно да насочва потребителя, като вижда в реално време картина от очилата му. Най-впечатляващите функции предлагана от очилата на Envision са, че очилата са способни да предоставят общо описание на сцената пред потребителя, да идентифицират различни цветове, което е полезно за незрящите при пране или обличане и закупуване на дрехи, както и търсенето на конкретен човек или обект и известяването със звуков сигнал, когато този човек/обект е пред 8-мегапикселовата камера. Очилата на Envision също отговарят на стандарт за водоустойчивост IP53 (защита от водни пръски), теглото им е приблизително 46 гр. и според производителя, трябва да работят от четири до пет часа с едно зареждане на литиевата им батерия. Тук може да се запознаете със способностите на очилата. Envision Glasses може да бъдат закупени от производителя им, базиран в Холандия, като цената им е 3269 евро.

Източник: Envision