0

Ч етиримата астронавти в капсулата на компанията "SpaceX" - "Крю Драгън" се приводниха в Мексиканския залив близо до бреговете на Флорида рано тази сутрин, завършвайки шестмесечна научна мисия на НАСА на борда на Международната космическа станция (МКС) и дълъг обратен полет.

Четиримата астронавти в капсулата на компанията "SpaceX" - "Крю Драгън" се приводниха в Мексиканския залив близо до бреговете на Флорида рано тази сутрин, завършвайки шестмесечна научна мисия на НАСА на борда на Международната космическа станция (МКС) и дълъг обратен полет.

Капсулата, наречена "Индевър", се приводни, както бе планирано в 22.30 ч. източноамериканско време (3.30 ч. по Гринуич) след горещо спускане през земната атмосферата, предавано на живо чрез комуникационната мрежа на НАСА.

Функционираща автономно капсулата започна осемчасовото си завръщане с 90-минутен полет около МКС, по време на който екипажът направи серия от снимки на станцията, обикаляща Земята в орбита на разстояние близо 400 км.

Историята на „Спейс Екс“ започва, когато Илон Мъск решава да изпрати частен космически апарат на Марс, но като разбира колко ще струва изстрелването, решава да създаде собствена космическа компания, която да направи революция при космическите полети в технологично и ценово отношение. „Спейс Екс“ е основана през 2002 г., в която Мъск инвестира 100 милиона щатски долара. Впоследствие „Спейс Екс“ е избрана от НАСА и получава субсидия в размер на 278 милиона щ.д., за да разработи безпилотна система за доставка на товари до МКС.

Първият полет с екипаж - последният е бил през далечната 2011 година - до Международната космическа станция е предвиден за 27 май 2020 година, но е отложен заради лошо време.

Втори опит за изстрелване прави екипът на SpaceX и NASA на 30 май 2020 година и извежда успешно в орбита космически кораб от космодрума „Кейп Канаверал“ във Флорида с двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен на борда. Ракетата носител Фалкон 9 се завръща успешно на земята, а екипажът на капсулата Дракон продължава пътя си към МКС. Това е първият път, в който агенцията за космически изследвания на САЩ използва частна компания, за да транспортира екипаж в орбита.