0

Възхода на авиацията и летателните средства от ново поколение вече е факт. Летящият автомобил AirCar на Klein Vision извърши първия си полет в края на 2020 г., след което прелетя и от град до град, за първи път през юни миналата година. Сега AirCar получи сертификат за летателна пригодност от словашките транспортни власти.

Klein Vision

През 2016 г. професор Стефан Клайн напуска словашката компания за въздушна мобилност, наречена Aeromobil, за да работи върху собствен летящ автомобил. Събирайки екип от осем души, и след около 100 000 човекочаса, компютърните модели на проекта се превръщат в реалност. AirCar вече е натрупал повече от 70 часа в тестови полети и 200 излитания и кацания, в съответствие със стандартите на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) за получаване на сертификат за летателна пригодност. „Транспортната администрация внимателно наблюдава всички етапи на уникалното развитие на AirCar от началото през 2017 г.“, казва Рене Молнар, директор на отдела за гражданска авиация на Транспортните власти на Словакия. „Безопасността на транспорта е нашият най-висок приоритет. AirCar съчетава най-добрите иновации с мерки за безопасност в съответствие със стандартите на EASA. Той определя нова категория спортен автомобил и надежден самолет. Сертифицирането му беше едновременно предизвикателна и увлекателна задача.“ „Сертификатът за летателна пригодност е официален сертификат, издаден в съответствие с всички разпоредби на EASA за страните членки“, казва съоснователят на компанията Антон Заяц.

Klein Vision

С дизайн подобен на състезателен автомобил от 24–те часа на Льо Ман, прототипът AirCar разполага с две места и се задвижва от 1,6-литров четирицилиндров двигател с вътрешно горене от BMW с мощност 140 к.с. Скоростта при излитане е 115 км/ч, а крейцерската скорост е 180 км/ч при 2800 об/м, докато на пътя развива над 160 км/ч. При натискането на бутон, за около две минути, AirCar преминава от пътен в самолетен режим, като автоматично изтегля опашната си част назад и разгъва крилете си, помещаващи се отстрани в композитния корпус. „Сертифицирането на AirCar отваря вратата за масово производство на много ефективни летящи автомобили“, казват създателите на дизайна и разработката на превозното средство и тестовият пилот на AirCar, професор Стефан Клайн. „Това е официално и окончателно потвърждение на способността ни да променим пътуването на средни разстояния, завинаги.“

В момента Klein Vision тества лек, но мощен двигател от Adept Airmotive, който да задвижва нов монокок AirCar с променлив ъгъл на роторите, който се очаква да достига скорост от над 300 км/ч и да има обсег от 1000 км. Компанията очаква този нов летящ автомобил да бъде сертифициран в рамките на 12 месеца. Тук може да видите AirCar в действие!

Източник: Klein Vision