0

К орпорацията Kawasaki Heavy Industries има голям опит в производството на индустриални роботи и сега демонстрира напредъка си в сервизните роботи, многофункционалните хуманоиди и доста странно изглеждащ робот за яздене, приличащ на планинска коза. Докато марката е по-известна с мотоциклетите си, Kawasaki има 125-годишна история в много области, което е и причината за приходи от около 15 милиарда долара през 2020 г., от сегменти като космическа техника, железници, корабостроене, енергетика, промишленост, околната среда и инфраструктура.

Kawasaki Heavy Industries

На международното изложение за роботи iREX 2022, в Токио, компанията показа своите разработки в роботиката. Kawasaki, работи върху „Стабилна Хуманоидна платформа“ (Robust Humanoid Platform), наречена Калейдо (Kaleido) от 2015 г., висок, широкоплещест робот, наподобяващ  човек, който тежи 80 кг и е проектиран в да замени хората извършващи ръчен труд.

Friends

 Friends
Kawasaki Heavy Industries

Компанията представи на iREX, 7-то поколение Kaleido, като генералният мениджър на Robot Division в Kawasaki, Нобору Такаги (Noboru Takagi) съобщи, че: „Вече е възможно да се извършва реална работа на работна площадка с комбинация от автономни действия и дистанционно управление“, добавяйки „практическото приложение на това е само на една крачка.“. Kawasaki представи и по-малък, 55-килограмов робот, който нарича „Приятели“ (Friends). Friends е от семейството на Kaleido, но е проектиран да бъде безопасен при работа и взаимодействие с хора. Компанията представя Friends, като вид роботи, с които хората могат да живеят, особено по-възрастните, поради това, че бързо застаряващото население на Япония ще бъде изправено пред нарастваща изолация и неудовлетворени нужди от помощ и лични грижи. Friends демонстрира способността си да бута изключително търпелива баба-манекен в инвалидна количка.

Friends

 Friends
Kawasaki Heavy Industries

Най-впечатляващото от Kawasaki на iREX е RHP BEX, първият четириног робот на компанията. BEX е проектиран да се справя с неравен терен, според Kawasaki, като може да пренася на гърба си товари с тегло до 100 кг и да изпълнява множество задачи за инспектиране и пренасяне на товари в селскостопански условия. За да демонстрира възможностите си, BEX се появява на сцената, ходейки на четирите си крака, след което прикляква и се придвижва, с помощта на колелца, позволявайки на член от екипа да скочи на гърба му и да хване кормило, излизащо от врата му.

BEX

 BEX
Kawasaki Heavy Industries

Следва вероятно най-бавното и друсащо возене, предлагано някога от Kawasaki. Все пак, това са сравнително начални разработки за Kawasaki в тази сложна област, но тези презентации все още не показват тази легендарна компания като сериозен конкурент на Boston Dynamics. Тук може да видите видео от Казумичи Морияма (Kazumichi Moriyama), който е имал достатъчно време и търпение да отрази събитието за японския PC Watch. Ако имате достатъчно време това видео също може да ви допадне.

Източник: Kawasaki