0

О т 1 юли 2025 година смартфоните и таблетите в магазините трябва задължително да се продават с етикет за енергийна ефективност. В момента с подобни етикети се продават перални, хладилници, готварски печки и други електроуреди. Това съобщи в последния си бюлетин асоциация „Активни потребители“. 

Информация

Новите етикети ще предоставят информация за енергийния клас на уреда, но и ще дават важни данни за здравина, водоустойчивост, издръжливост на батерията не само при едно зареждане, но и за цялостния живот на батерията. По-обикновените безжични телефони и телефоните със специални функции засега няма да бъдат обхванати от новите изисквания за продуктите, защото имат  умерени разлики в енергийната ефективност на продуктите. 

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ: Край на скъпия ремонт на смартфона, вече няма да ни брулят колкото за нов!

Етикетът за смартфони и таблети съдържа  информация за  QR код, търговска марка, модел, скала на класовете на енергийната ефективност от А до G, клас на енергийна ефективност на устройството, издръжливост на батерията за един цикъл на зареждане, клас на надеждност при многократно свободно падане, клас на ремонтопригодност, издръжливост на батерията в цикли, степен на защита срещу проникване на частици и вода, номера на регламента, който е „2023/1669“. Енергийното етикетиране дава възможност на потребителите да избират по-енергийно ефективни уреди и стимулира производителите да се конкурират и по тишина при работа, и по издръжливост.  

Съвети

Експертите на потребителската организация съветват при избор на смартфон или таблет потребителят да обърне специално внимание на показателите за издръжливост на батерията при едно зареждане и брой цикли на зареждане. При повечето съвременни устройства батерията е вградена, така че не може да се замени и на практика животът на устройството съвпада с живота на батерията. 

Стандарт

През март 2021 в ЕС прие нов по-ясен от предишния стандарт за етикетиране на електроуредите. Енергийният етикет на хладилници, фризери, виноохладители, перални, комбинирани перални със сушилня и съдомиялни  включва новия им енергиен клас, QR код за допълнителна информация за продукта в единния европейски портал EPREL и специфични за конкретната група характеристики, изобразени чрез пиктограми.

ЮНЕСКО зове за глобална забрана на смартфоните в училищата

Скалата на енергийния етикет е от А до G. Всички произведени до март 2021 година уреди получават енергиен клас В. Клас А е свободен за нови модели, които да отговорят на още по-високи изисквания за спестяване на енергия, вода и ниско ниво на шум.