0

Р емонтът на смартфони, перални, прахосмукачки и друга техника да е по-евтин и привлекателен за потребителите, отколкото покупката на нов уред. Това предвиждат нови правила на европейско ниво, които се очаква да бъдат гласувани от Европейския парламент. Идеята е частите в уредите да могат да се заменят, обясни Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ пред „Телеграф“.

ДА ЗАПРЕТНЕМ РЪКАВИ: Терасата става хол под небето

В момента за ремонт на дисплея на модел смартфони искат 180 лева, а ново устройство струва 200 лв.

Мерки

Предвижда се всяка държава членка да бъде задължена да въведе поне една мярка за насърчаване на ремонта. Например ваучери и средства за ремонт, информационни кампании, курсове за ремонт или подкрепа за ръководени от общността ремонтни пространства, или в съответствие със съществуващите правила за данъчно облагане намаляване на ставката на ДДС върху ремонтните услуги.

Споразумението въвежда допълнителни 12 месеца правна гаранция за продуктите и гарантира, че независимите сервизи имат подобрен достъп до резервни части. Освен това се предвижда забрана на производителите да използват договорни клаузи, софтуерни и хардуерни техники, които възпрепятстват ремонта.

ЗА ДА СТЕГНЕМ ДОМА: Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва

Производителите ще трябва да предоставят резервни части и инструменти на разумна цена. Това е много трудно изпълнимо, ако един е производителят на софтуера, а друг на самия уред. Защото производителят на лаптоп например не може да гарантира, че неговото устройство ще отговаря на изискванията на новосъздадената операционната система, която се планира и програмира от друг производител.

Платформа

За улесняване на ремонта ще бъде създадена европейска онлайн платформа с национални секции. Чрез тези платформи потребителите във всяка страна от ЕС ще могат да намерят местни сервизи, продавачи на обновени стоки, купувачи на дефектни артикули или ръководени от общността инициативи за ремонт, като например кафенета за ремонт.