0

Н ОВА ЗАПЛАХА: Изкуственият интелект може да ни убие със смъртоносен вирус. Роботите ще се опитат да ни унищожат, ако осъзнаят, че можем да ги контролираме

Пред човечеството се задава нова заплаха. Този път учен предупреди, че хората може да изчезнат, тъй като изкуственият интелект е способен да създаде смъртоносен вирус.

Дан Хендрикис, директор на Центъра за безопасност на изкуствения интелект, смята, че роботите могат да създадат вирус, подобен на COVID-19.



Той предупреди, че изкуственият интелект може да поеме по „многобройни пътища“ и да започне да ни убива, ако разбере, че хората могат да го управляват.

Според него изкуственият интелект вече е толкова развит, че би могъл да създаде биооръжие. „Вече не е необходима обширна правителствена лаборатория, за да се създаде вирус. Благодарение на технологичната революция в генното инженерство, всички инструменти, необходими за създаване на вирус, станаха толкова евтини, прости и лесно достъпни, че всеки учен или биохакер може да ги използва, създавайки още по-голяма заплаха“, коментира Хендрикис.