0

Т ри 130-годишни секвои от Кюстендилско спечелиха приза „Дърво с корен“ за 2017 г. Секвоите, които се намират в местността „Ючбунар“ при село Богослов, събраха най-много гласове. Две бяха номинациите в конкурса, като едната е от Туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил, а втората е под формата на репортаж на журналиста Живко Константинов от „Нова телевизия“. Дървото-победител ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България. 

Секвоите в местността Ючбунар ще представят България в международният конкурс „Европейско дърво на годината 2018”, който протича чрез онлайн гласуване. Включени са дърветата, победители от националните конкурси на държавите участнички в инициативата. Церемонията по награждаването се организира традиционно в сградата на Европейския парламент, с присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.
Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината” ще започне от 1 февруари и ще продължи до 1 март 2018 г.


„Оценявам идеята за номинация на „Дърво с корен“, защото дърветата са част от заобикалящия ни свят. Те са част от бита ни, от социалния, емоционалния и духовен живот на човека. Някои от тях имат историческо значение, други са свързани с щастливи или трагични събития, много от тях крият истории и съдби, които си струва да се знаят“, обяви председателят на ТД „Осогово“ – Кюстендил, Христо Абаджиев.