0

В ече трета година един от най-големите меценати в областта на образованието у нас- навършилият наскоро 93-та си годишнина проф. Минко Балкански заляга над нотите и пианото, научиха бъдещите възпитани на новата професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора.

Вече трета година един от най-големите меценати в областта на образованието у нас- навършилият наскоро 93-та си годишнина проф. Минко Балкански заляга над нотите и пианото, научиха бъдещите възпитани на новата професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора.

Световноизвестният физик и дарител дойде при тях, за да набележи трима нови лауреати на фондацията си, носеща името на баща му Миньо и развиваща една част от дейността си в старозагорското село Оряховица.

„С упоритост, постоянство и много труд може да се постигне всичко. Понякога пътят не е прав, но като си знаеш целта, успяваш“, обясни на малчуганите проф. Балкански, като ги призова да бъдат трудолюбиви и алтруисти.

Той разказа на малките слушатели как е извървял пътя от Оряховица и училището в Нова Загора до Париж и как с благословията на някогашен министър на образованието взел за една година два класа, за да стане студент в СУ „Свети Климент Охридски“ едва 14-годишен.

За заниманията си с пианото проф. Балкански коментира, че те са отглас от детството, когато получил подарък от татко си цигулка, произведена в казанлъшката фабрика „Кремона“ и която „поизоставил“ във времето заради научните си занимания. Заради тази стара, но не хванала „ръжда“ любов той е вкрючил в традиционните летни образователни курсове за млади таланти в Оряховица задължителни часове по музика и…алтруизъм.

Вече 28 години ученият помага на талантливи българи за кандидатстване в най-престижните френски учебни заведения. Той разказа, че българите живеят в неговата къща и участват активно във всички домашни задължения, като миенето на чинии, например.

Основателят на фондация „Миньо Балкански“- проф. Минко Балкански е роден на 24 юли 1927 г., едва 28-годишен е избран за професор в Сорбоната. Кавалер е на ордена „За заслуги“ и на ордена на Почетния легион.Носител е на ордена „Стара планина“ и на наградата „Фон Хипел“. С негово съдействие близо 130 са българските училища, които са били оборудвани с компютърни кабинети през последните 18 години. Сред специалистите, които подпомагат различните дейности на центъра в село Оряховица, са педагогът от Казанлък Тедосий Теодосиев, математиците  проф. Сава Гроздев и доц. Иван Тонов.Фондация „Миньо Балкански“ публикува серия от книги посветени на темите морал, етика и гражданско образование, на два месеца се публикува бюлетин за работата й ,от които изпраща 1000 копия на учители от 130 училища.

Вече над  двадесет години се провежда националният конкурс по физика, математика и информатика, чийто лауреати имат възможността да  продължат обучението си във  френския Lycée Louis le Grand и подготвителните училища за  Grandes Ecoles – Ecole Normale Supérieure (ENS) и Ecole Polytechnique.