0

На уникални , зидани с тухли и хоросан върху каменна основа колони се натъкна при спасителни разкопки на старозагорската улица „Хаджи Димитър Асенов“ № 106 археоложката от регионалния исторически музей Мария Камишева.

Обектът е от средата на лятото, на това място предстои да бъде издигната 6-етажна кооперация. Теренът е в рамките на резервата „Августа Траяна – Верея“ и затова задължително се извършват проучвания.

В хода на разкопките са разкрити основите на няколко мощни каменни зида, очертани са няколко помещения , ясно личат водопроводните тръби, които са следвали естествения наклон.

Все още е рано да се каже със сигурност дали помещенията са били използвани за жилищни или за публични нужди, на този етап артефактите са предимно от османската епоха, но градежът е характерен за ІV в. от новата ера, т.е. от късната античност.Трите , иззидани от тухли колони са украсявали  северната и източната фасади на сградата, в онова време обикновено са се ползвали колони от мрамори и затова има неяснота за предназначението им, коментира Мария Камишева.Предстои разкопките на продължат в западна посока към улицата

Тя припомня, че аналогични разкопки са били проведени през 2006-2007 г. на съседен терен, тогава бяха разкрити

четири строителни периода, като сред разкритите структури е и пещ за производство на керамични съдове.В източна посока през 2008 г.Камишева разкри трасето на

улица decumanus с обща дължина 18 м и ширина с тротоарите 6.75 м.

Успоредно с проучването в рамките на резервата това лято беше продължена и работата по късноантичната вила в местността Дюлевец край Гурково, където археолозите попаднаха на баня и басейн с хипокауст. По цокъла на едното помещения бяха намерени останки от стенописи с флорални мотиви.