0

Т радиционният 13-и ловен събор на сдружение „Ловно-рибарско дружество” Добрич събра стотици ловци от всичките 33 дружинки на ЛРС на ловно-стрелковия комплекс в местността Кобаклъка. Гост на събитието бе новият председател на Националния ловно рибарски съюз инж. Васил Василев.

На събор като на събор - много музика, танци и авджийско надлъгване. И невероятното ухание на скара, кебап и традиционния курбан за здраве и слука през сезона. И, разбира се – много бира.

Танцьори от ансамбъл „Добруджа” откриха събора, отец Иван Дойчев освети знамената на ловните дружинки, а Илия Михайлов, председател на УС на сдружението и член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” награди първенците от ловната стрелба, както и изявени ловци.

Тази година се навършват 120 години от учредяването на първото ловно дружество в Добрич, каза Илия Михайлов, който е вече 13 години начело на ловците и риболовците в Добрич. В момента в сдружение "ЛРД - Добрич" членуват 966 членове, обединени в 33 ловно-рибарски дружини, които стопанисват обща площ 119 249 хектара.

„Ловното движение в България е единственото устойчиво нещо, което е оцеляло повече от век, обединено от каузата на ловците. Когато хората са обединени около родолюбива кауза, лишена от политически интереси и страсти, успяват да съхранят нещо, което е богатство за държавата. Догодина ние ще отбележи своята 120 години от създаването на съюза на ловците, което я прави най-старата и най-голяма обществена неправителствена организация. Тя винаги е отстоявала правата на българските ловци, защитавала е българската природа и дивечовото богатство”, каза инж. Васил Василев. Той отчете негативната тенденция за намаляване броя на ловците и отдаде това на демографската криза в страната. Отлив има и на чуждестранни ловци, а причините са няколко, посочи инж. Василев. На първо място – икономическата криза в Европа, както и променения профил на ловеца в наши дни. Преди България е била предпочитана дестинация за търсачите на трофеи от благороден елен, но резкият срив в популацията му е довело до невъзможност да се предложи като обект за лов. В момента популацията в североизточната част на страната е стабилизирана и надеждите са, че европейските ловци ще се завърнат”, каза инж. Васил Василев.