0

Баби от България и Македония мериха зелниците си в селото на Майстора - Шишковци. Над 50 жени от двете държави се състезаваха в единствения по рода си кулинарен конкурс „Зелника на Майстора“, който бе част от международния фестивал „Балканска черга“. 

Сръчните жени направиха демонстрация в центъра на кюстендилското село и показаха на по-младите как се приготвя зелник. „Бабите сукаха зелник, приготвиха и плънката за него на мегдана. Такова нещо досега не е виждано и всички гости бяха впечатлени от уменията на майсторките“, коментира организаторът на проявата Борислав Крумов. 

В Македония жените от Проби Щип организират подобен кулинарен фест, който носи името „Зелника на баба“. В Кюстендилско пък той е посветен на Майстора и не напразно всички туристи в Шишковци се посрещат с този кулинарен шедьовър, коментират още местните.

„Който и да дойде в къщата на Майстора се посреща със зелник. Такава традиция е създадена и тя се спазва стриктно. Приготвят го жените от селото, а много често дори им поръчват чужденците, за да си го занесат у дома“, разказват още шишковчани.