0

Д есетки бездетни жени и хора с всякакви други здравословни проблеми ще се съберат утре край манастира „Света Богородица” в Арбанаси, за да получат изцеление от иконата на Божията майка.

Според поверието всеки пренощувал в манастира и докоснал се до изображението на Света Богородица Троеручица от чудотворната икона на храмовия празник утре, ще бъде излекуван. Чудотворната икона от Арбанаси има интересна история. Тя е била част от манастир, опожарен от турците. Преди да бъдат убити местните онаси заравят иконата в земята. Няколко века по-късно овчарче, пасящо стадото си, на селската поляна, чува изпод земята стонове и плач. То извиква господаря си и двамата заедно изравят от земята обкованата със сребро икона на Св. Богородица. Специално за иконата е изградена и нова църква, на мястото на стария средновековен манастир. По-късно около църквата е построен и нов манастир, носещ името на Божията майка. Според легендата всеки дошъл да се обърне към Богородица с молба за помощ, трява да постави на изображението и монета. Ако тя се залепи, значи Божията майка е чула и приела молбата му. Ако ли пък не, значи човекът е невярващ или е дошъл с лоши помисли в сърцето и душата си, твърдят местните монахини. През последните години в нощта преди празника на Голяма Богородица десетки души от цялата страна и от чужбина идват тук и окупират двора на манастира и поляните край него. А рано сутринта в празничния ден 15 август, се редят на дълга опашка за да се докоснат до чудотворното изображение на Божията майка, да и изкажат болките и страданията си и да я помоят за помощ и спасение.

Наред с манастирски храмов празник, 15 август е празник и на село Арбанаси. на него жителите и гостите ще могат да се насладят на конни състезания и прескачане на препятствия и концерт на Райко Кирилов.