0

Продължаваме гейминг поредицата с едно от най-играните и оспорвани създания на виртуалната реалност, а именно World of Warcraft или WoW. Когато играта е в пика си, има над 12 милиона активни потребители. Това е „златната епоха“ е към края на 2010 г и началото на 2011, главно заради най-добрия експеншън, а именно Wrath of the Lich King и следващия Cataclysm. Следващите заглавия не успяват да задържат интереса на геймъра и към месец август 2015 година активните потребите падат наполовониа – 5.6 милиона. Warcraft държи рекорд на Гинес, за да най-много месечни вноски за игра и освен това през януари 2014 година Близард излезна в официално становище, че са създадени над 100 милиона аканта от създаването на Азерот вселената през ноември 2004 г.

WoW е MMORPG (Massive Multiplayer Online RolePlaying Game– Масова онлайн ролева игра за много играчи), което ознамава, че се пренасяш в виртуалната вселена на Азерот, където с други реални акаунти развивате героите си. WarCraft светът е обхванат от конфликт между две враждуващи фракции – Алианса (The Alliance) и Ордата (The Horde), като играчите трябва да изберат в коя от тях да играят. Играта започва като се избира фракция, клас, с който да се пътешества из Азерот. Аватарът се следи от трето лице и започва изследването на света на Warcraft – играчът се сблъсква с контролирани от сървъра чудовища или с управлявани от играчи други аватари, с които може да се сражава. Има и турнири, където геймърите от Алианса или Ордата се надпреварват за убийства, завземане на флагове. Друга много интересна част от играта е, когато играчите от една фракция се съберат в „партита“ и отиват да „бутат подземия“ (Dungeons). Там с индивидуални умения и координация аватарите трябва да победят много силни босове, сред които легенди в Warcraft вселената като Illidan и The Lich King. Играта е обявена през 2001 година и пусната на пазара през 2004. Следват много експеншън пакети сред които The Burning Crusade, Wrath of The Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria, Warlords of Draenor и най-новата от 2016 г. Legion.

Близард, компанията майка на Warcraft, усеща накъде духа вятъра и създава нова концепция, която предлага нещо невиждано дотогава. Играта трябва да се плаща всеки месец или със злато, събирано в играта или с реална валута, като месечната вноска, за да може геймърът да се наслади на вселената на Азерот в момента е 14 евро, съобщи за „Монитор“ Костадин Дачев, който е ветеран от 7 години в света на Азерот.

Въпреки неоспоримата гейминг тежест, която WoW притежава, истината е, че играта е обвинявана за доста смъртни случай. Толкова е зарибяваща, че се размива границата между реалността и светът на Азерот. Така през 2015 г. шанхайски мъж умира след като е пътешествал във бекрайната вселена на WoW в продължение на 19 часа, играейки дори когато започнал да кашля кръв, съобщава The Daily Mail. А това дори не е най-тъжната история, свързана със заглавието. Тригодишно момиченце почива след като майка му забравя да го нахрани и изобщо да се грижи за него, защото играе World of Warcaft всеки ден по 15 часа. Сега Ребека Кристи е осъдена на 25 години затвор за убийство и за изоставяне на рожбата си. „Когато детето й е починало, Кристи е била в онлайн гейминг сесия със своите приятели и са играли WoW. Раследващите обясняват, че тригодишното дете дори е опитало да яде котешка храна, за да оцелее“, съобщават ужасните резултати от виртуалното зарибяване експерти от съда. Пристрастяването не бяга и от богатите и известните – Мила Кунис също е била прекалено вглъбена във вселената на Близард. „Изтрих я от компютъра... Понякога следя развитието на играта, но тове е всичко. Чувствам се като наркоман, който говори за наркотици“, обяснява една от най-сексапилните жени на планетата. Близард дори са почели актрисата със персонаж в най-новата част на играта – WoW Legion. От компанията решили да изпълнят желанието на фен, болен от рак, да направи абсолютно свой персонаж в играта. Така се ражда тауренът Ахаб. Покойният любимец на много хора Робин Уилямс пък има статуя в играта, той е запален геймър, все пак дъщеря му се казва Зелда. Близард дори са почели актрисата със персонаж в най-новата част на играта – WoW Legion.

WoW стига дори до политиката на Щатите. През 2012 година републиканската партия на Мейн атакува кандидата на демократите за Сената Колийн Лашовиц, че имала „смущаващо раздвоение на личността“. „ Във онлайн фантазията на Колийн, тя е орк, специализиран в бързото унищожаване на враговете и носи името Сантиага. Кой демократ би обичал да ръга и наранява други същества, дори във виртуалната реалност“, завършват становището си републиканците. Онлайн валутите може да се превръщат и в истински. Най-скъпият маунт в играта струва 750 000 единици злато в WoW вселената или 300 долара в реална валута.

Популярността на WoW надхвърля игрите. Работници в Близард основават метал банда, което име зависи от максималния левъл, който може да бъде постигнат в настоящата версия на играта. Книгите по поредицата са дълбоки и увлекателни и любимо четиво на феновете на фентъзито. Екранното заглавие Warcraft, пуснато през 2016, е най-успешната лента, направена по гейминг заглавие. Въпреки че времето на Warcraft залязва, през пиковите години всички са се докоснали до виртуалния свят на Азерот, за добро или не.