0

В ъв Варненския зоокът се родиха вече първите бебета за тази година. Това са четири лебедчета и едно муфлонче, които в най-скоро време очакват да бъдат осиновени от варненци и фирми.

Във Варненския зоокът се родиха вече първите бебета за тази година. Това са четири лебедчета и едно муфлонче, които в най-скоро време очакват да бъдат осиновени от варненци и фирми.

Лебедчетата са от третото люпило на двойката черни лебеди Ромео и Жулиета, а бебето муфлонче е енергично момиченце, дошло на бял свят навръх женския празник 8 март. Т нар.  осиновители в зоокъта не се налага да се полагат грижи по отглеждането на животните, а чрез месечна финансова издръжка допринасят за подобряване на условията им на живот, разказа в ефира на Радио Варна зооинженерът Георги Тодоров.

Редица животински представители са намерили своите благодетели през годините, а с получените средства са направени много подобрения в зоокъта. Осиновители стават както деца и възрастни хора, така и цели фирми. Договорът за осиновяване/дарение може да бъде сключен за минимален срок от 1 месец и максимален - 2 години. Най-голям интерес за осиновяване има към маймунките и зайчетата, а техни благодетели стават семейства, които по този начин правят подарък на децата си, разказа Тодоров.

Той добави, че спешно се търси фирма за доставка на концентриран фураж. Причините са намаляващите запаси от зърно за сектора на тревопасните животни и птиците, както и прекратеният договор с настоящия доставчик, заради повишените цени на зърно, смески и горива. От зоокъта се обръщат към фирми и производители на концентриран фураж, с молбата да помогнат и сключат договор за две години на стойност до 26 000 лв. без ДДС.

Единственото условие към фирмите, които искат да участват в обществената поръчка за доставка на фураж, е да бъдат регистрирани в Областната дирекция по безопасност на храните и да имат нужната документация. Необходимите храни за животните са ечемик, овес, пшеница, царевица и слънчоглед, уточни инж. Тодоров.

Хранителните запаси за животните са на изчерпване и от общинското дружество са притеснени как ще се справят с изхранването на голяма част от техните обитатели. От Зоокъта са готови да приемат и дарения под формата на фураж, за да подсигурят храната на животните. От най-голяма необходимост са пшеница, царевица и ечемик.