0

Навръх Богоявление, когато се навършват и 170 години от рождението на Христо Ботев, край врачанското село Зверино ще се извие за втора поредна година мъжко ледено хоро. Това съобщи младият режисьор Искрен Красимиров, който стана популярен както като двойник на Войводата, така и с поредицата филми, които направи за поета – революционер.

Кинаджията и журналистът Борислав Радославов, който е роден в Зверино, ще поведат юнаците от черквата към вира край река Искър, където ще бъде хвърлен богоявленският кръст. А Калофер - родното място на Ботев, този път ще има истинска конкуренция, защото засега мераклиите да се хванат на хорото и да скачат за кръста са над седемдесет. Малко хора знаят, че след смъртта на Войводата, част от четата, начело с Никола Войновски, преминава именно през Зверино. Там селяните, начело с кмета и попа, превеждат юнаците през брод на Искъра, нагостяват ги, и ги упътват за Балкана.

Режисьорът Искрен Красимиров съобщи в аванс, че ритуалът по ваденето на кръста ще бъде съпроводен с изпълненията на музикантите от „100 каба гайди“ и поетичен рецитал за героите на Красимир Стефанов.