0

Изработен от дърво и направляван с помощта на конци двойник на Васко Кръпката втора година забавлява с музикалните си изпълнения жители и гости на култовия курорт Лозенец. Високата близо метър фигурка е направена от умелите ръце на реставратора Павел Харапов, притежател на уникална грамота от Книгата на рекордите „Гинес“ за двуметровия си Пинокио, който умее да рисува.

„Познаваме се в Васко от години, съседи сме в Драгалевци, но никога не ми е позирал. Не съм сигурен че знае за куклата – двойник, но смятам че няма да се разсърди...“, шеговито обяснява 64-годишният майстор.

За създаването на куклата Харапов „похарчил“ около 3 месеца от времето си като използвал парчета от липа,оставена да изсъхне на проветриво място.

Импровизираното ателие на улица „Георги Кондолов“ в Лозенец е приютило миниатюрен двойник на гинесовия Пинокио, който също като него умее да рисува с акварелни бои , а портретите му охотно намират клиентела при цена от 5-10 евро.

До двамата герои се е настанил цял футболен отбор, а покрай стените има десетки любопитни, свързани с колекционирането на вина атрибути.

Харапов, който е прекарал в Чехия над 2 десетилетия се захванал с майсторенето на кукли след акто трайно заседнал в Прага. Грамотата от Гинес му издали представители на книгата в чешката столица. Оригиналът и днес е в Чехия.

Направил е общи 5 копия на дървеното човече, едното е отпътувало за Канарските острови, където украсява вилата на бизнесмен.

Реставраторът признава, че има доста запитвания за продажба на фигурките си, но малцина разтваряли кесиите като чуели цената от 1 500 до 3 000 евро.

За сметка на това бързо се харчели графичните му работи: пейзажи от плажа и аламинутни портрети на туристи.

„От тази работа богат едва ли можеш да станеш, нашите туристи и почиващи не са от най-заможните, но не се оплаквам. Вече трета година идвам в Лозенец, вече съм почти местен...“, уточнява майсторът на „живите“ човечета, докато довършва поредната си „чудесийка“.