0

И звестният пернишки илюзионист Венцеслав Жиров, когото перничани познават освен като Маг Жиров и като изкусен готвач, в момента готви за монасите на Гигинския манастир. Оказа се, че Венци Жиров е преминал през голям житейски катарзис и след проблеми в светския живот от атеист е станал вярващ.

„Венци дойде в манастира преди около месец. Сам призна причините за това негово решение - че иска да се откъсне от досегашната си среда. Социалната изолация наистина е много важна в такива случаи. Но без вяра и воля, без дълбоко вътрешно разкаяние и молитви нищо не се постига. Иначе наистина е магьосник в кухнята. Не мога дори да кажа кой му е специалитетът - всичко, което готови, е чудесно. Не случайно известно време е бил готвач в лондонски ресторанти“, сподели пред „Телеграф“ игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

„Аз освен фокусник съм и готвач. И готвя тук с огромно удоволствие за монасите и за църквата. Провалих се няколко пъти в тъпотии, в суетния живот, хората не знаят кога идва тъпотията. Сега тук много се моля и се справям чудесно. Аз съм тук, за да бъда с моето семейство. Не искам да го загубя. Боря се, моля се всеки ден, помагам на монасите и те ми помагат“, казва самият Маг Жиров пред БНТ. Той си признава, че е дошъл в светата обител, за да търси спасение от зависимост.

„Над 90 процента от хората имат проблеми със зависимостите, но човек трябва да се покае и да се смири. То на пръв поглед си мислиш, че е много лесно, но не е толкова лесно. То пак е учение. Манастирът е само една сграда, братство, хора, които си помагат взаимно. И така трябва да бъде в оня, светския живот - хора, които си помагат взаимно“, разсъждава още Жиров. „Тук много неща ми се избистриха, много неща ми се изясниха. Това е истината - ръка за ръка, брат за брат. Аз, много големият богохулник, сега станах вярващ“, каза още Венци Жиров.