0

Двама френски спортисти, облечени в специални костюми с крила, успяха да скочат от алпийски връх и да кацнат на борда на самолет. Уникалният експеримент, който досега бе възможен само на кино във филмите на Джеймс Бонд, се оказва

изпълнима реалност

за Фредерик Фюжен и Венсан Рефе.

Видео в Youtube доказва успеха им. На лентата се вижда как двамата стигат до ръба на алпийския връх Юнгфрау с височина от 4158 м в Швейцария. Същевременно малък витлов самолет вече се е подготвил да ги „излови“.

Фредерик Фюжен и Венсан Рефе са тренирали преди това два месеца за свободния летеж падане и влизане през вратата на самолета, с размери 1,58 на 1,25 метра.

Двамата падат свободно, като се движат със скорост от по 140 км/ч на височина от около 3600 метра. Самолетът успява да поддържа същата скорост и двамата един след друг в разстояние от няколко секунди кацат на борда му.

В изявление Рефе казва, че каскадата им е в памет на техния покоен сънародник Патрик дьо Гаярдон, който през 1997 г., облечен в костюм с крила, е скочил от летящ самолет и се е опитал да се върне после на борда му, но не е успял.
Фюжен и Рефе обмисляли първоначално

да повторят неговия трик

но след това решили да скочат от високо място в планина.
Стръмните скални масиви в Алпите са популярни сред скачачите отвисоко, но този спорт крие смъртоносни рискове. Тази година от юли досега трима скачачи са намерили смъртта си в Швейцария. Гаярдон загива през 1998 г. при неуспешен скок на Хаваите.