0

Ф ренски активист проникна във вилата на дъщерята на Путин в курорта Биариц, смени ключалките и заяви, че тя е готова да приема бежанци от режима на Путин, на първо място – украински бежанци, предаде електронното издание Инсайдер.

Същевременно протестиращи окупираха имот в центъра на Лондон на руския олигарх Олег Дерипаска, съобщи сайтът Биг ишу.

Във вила „Алта Мира“ има осем спални и три бани, съобщи Пиер Афнер. Той намерил там документи, засягащи руските олигарси Генадий Тимченко и Кирил Шамалов (бивш съпруг на дъщерята на Путин Катерина). Освен всичко друго там имало и копие от паспорта на Шамалов, а също и преведена на френски език квитанция за заплащане на сметка за ток в Москва.

Такива документи вероятно са послужили за откриване на банкова сметка във Франция, за закупуване на вилата и др. Активистът намерил и пълномощно от 2009 г., подписано от „Генадий Тимченко, гражданин на Финландия“, на името на французойката Франсоаз Дюшосал, която трябвало да отговаря за ремонта на „Алта Мира“. Според регистъра на недвижимите имоти във Франция, с който се запознал Инсайдър, от 2007 г. вилата е принадлежала на Тимченко, а през 2012 г. била предадена на Шамалов.  

Руският дисидент в изгнание Владимир Осечкин заяви пред в. „Гардиън“, че френската полиция се опитва да влезе във вилата, за да арестува Пиер Афнер и неговия сътрудник Сергей Савелиев. Според него това е трудна ситуация, която трябва да бъде отразена от журналистите и правозащитните групи.

Съдейки по всичко, вилата на Шамалов не е единственият дворец на Путин в Биариц, допълни Инсайдър. Радио „Йороп 1“ предаде, позовавайки се на френските спецслужби, че през 1996 г. той купил бившата вила на Стравински, която се намира в същия курорт. В Биариц има и трета вила, свързана с Путин. Това е домът на бившата му жена Людмила, която сега принадлежи на новия й мъж Артур Очеретни. След началото на войната активисти нашариха стените на вилата в цветовете на украинския флаг. 

Протестиращи проникнали през нощта срещу понеделник в лондонска луксозна къща на стойност 50 млн. паунда, която според британски медии принадлежи на семейството на Олег Дерипаска, предаде Би Би Си. Този руски бизнесмен попадна под санкциите на британското правителство миналата седмица. Активистите провесиха украински знамена и лозунг „Този имот е освободен“.

Самонастанилите се наричат себе си „лондонски махновци“ на името на украинския анархист Нестор Махно, допълни Биг ишу. Два кордона полицаи с шест камионетки отцепиха имота на площад „Белгрейв“. Окупаторите заявиха, че са били водени от духа на Махно.

Неофициално те признаха, че отворен прозорец може да им е помогнал да влязат в къщата. След като проникнали вътре, те открили, че имотът е „безлюден“, без храна в хладилниците и с изключено отопление и топла вода. „Мислим, че има достатъчно място тук, за да настаним бежанци – заявиха „махновците“. - Ние не сме тук, за да живеем, а за да протестираме и да отворим мястото за бежанци. Те не са купили тази къща за дом, а като инвестиция в недвижими имоти“. Те добавиха, че единственият начин да напуснат имота е с решение на Върховния съд. Къщата е бившият лондонски дом на консервативния политик Хенри Чанън. Състоянието на Дерипаска се оценява на 2 млрд. паунда. Той притежава дял в En+ Group – компанията майка на големия производител на алуминий UC Rusal.