0

"Разгадай магията на дупнишкия край" изгрява на автобусните спирки в Дупница. Това е продължение и втора кампания на Община Дупница след реализацията на историческия си проект "Дупница помни", който представя на дупничани някои от най-значимите личности от региона.
Част от напълно унищожените или изпочупени съоръжения са вече подготвени и на тях се монтират информационните табла, за прелестите и забележителностите в града, покрайнините и някои от селата.
Всеки може да се запознае подробно за малкоизвестните езера над селата Бистрица и Самораново, за единствената известна засега 3D-икона на "Отец, Сина и Св.Дух", която се смята, че лекува безплодие, за пещерните образувания над Бистрица, за уникалния олтар в Баланово, за лековития извор в Яхиново и т.н.


"Подели сме една идея от миналата година за популяризирането на региона като туристическа дестинация, защото няма какво да се заблуждаваме, още сме далеч от това да се наречем - туристически атрактивни. Статистиката показва, че от година на година туристопотокът се увеличава, но трябва и да признаем, че в общината няма достатъчно леглова база, за да поеме подобен интерес. Сами виждате, например, в село Бистрица какво се случва вече втора година. В почивните дни има десетки туристи и организирани групи от Израел и Русия, а напоследък и Германия, които обаче нямат възможност да нощуват и се налага да отсядат в хотели и къщи за гости в съседни общини", коментира зам.-кметът на Дупница Красимир Георгиев.